Un cutremur de 7,6 pe scara Richter a avut loc în Chile. Autorităţile au emis o alertă de tsunami

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 24 de ore de la cutremurul de 8,2 grade care a avut loc în Chile, un nou seism de 7,6 pe scara Richter lovit statul sud-american, generând o alertă de tsunami, relatează AFP.

Cutremurul s-a produs la ora locală 23.43 (joi, 04.43 ora României). Specialiştii au precizat că seismul s-a produs la o adâncime de 20 de kilometri, epicentrul fiind identificat la 23 kilometri în nord-vestul oraşului-port Iquique. Ulterior s-a produs încă un seism de 7,6 pe scara Richter, urmată după o oră de o replică cu o magnitudine de 6,4 pe scara Richter, relatează agenţia ITAR TASS. 

Cutremurul a fost evaluată iniaţial la 7,8 grade, însă specialiştii au revenit asupra declaraţiilor şi au apreciat adevărata magnitudine la 7,6 pe scara Richter, notează Associated Press.

Autorităţile chiliene au emis o alertă de tsunami, iar coasta statului sud-americana  fost lovită de valuri de aproximativ 2 metri. „Din cauza nivelului magnitudinii s-a trecut la starea de alertă de tsunami" pe toată coasta chiliană, a anunţat Serviciul hidrografic şi oceanografic al armatei chiliene (Shoa), citat de AFP.

Avertizarea de tsunami a fost emisă şi pentru zonele din sudul statului Peru. Autorităţile chiliene au anunţat evacuarea oamenilor din zonele de coastă, relatează Reuters.

Regiunile Arica, Parinocota şi Tarapacá din nordul Chile au fost declarate zone de catastrofă de către preşedinta Michelle Bachelet, după ce un cutremur de 8,2 grade a afectat nordul statului sud-american, relatează publicaţia „Latinos Post”.

Bachelet s-a întâlnit în noaptea de miercuri spre joi cu jurnaliştii pentru a prezenta primul bilanţ oficial al pierderilor,la cinci ore de la producerea cutremurului care a omorât cinci oameni şi a provocat daune serioase în nordul ţării. Aceasta a adăugat că se va deplasa în zonele cel mai puternic afectate de seism pentru a evalua gravitatea catastrofei şi pentru a supraveghea desfăşurarea operaţiunilor de ajutorare.

Cutremurul a afectat mai multe clădiri şi străzi, a provocat întreruperea alimentării cu electricitate şi alunecări de teren, însă numărul mic al victimelor se datorează structurii de siguranţă a construcţiilor din Chile.


Pagube materiale în localitatea chiliană Iquique, după cutremurele din ultimele zile FOTO Reuters

image

Regulile stricte de construcţie şi pregătirea milioanelor de chilieni care trăiesc de-a lungul unui arc de vulcani şi falii, a făcut ca bilanţul morţilor să se menţină la şase victime, o cifră mică după un cutremur cu magnitudinea de 8,2 pe scara Richter, replici şi un tsunami, au subliniat specialiştii.

Au fost raportate cazuri de furt în mai multe zone din ţară, iar 300 de deţinute au evadat de la o închisoare de femei din oraşul Iquique, notează ITAR TASS.

Specialiştii în geologie au avertizat de marţi că ar putea avea loc un seism mult mai puternic. Zona în care s-au produs cele două cutremure este una cu risc seismic ridicat pentru că de-a lungul coastei chiliene se întinde o zonă de falie în care se ciocnesc două plăci tectonice.

FOTO: AFP

image

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Cutremur de 8,2 pe scara Richter în nordul Chile, soldat cu cel puţin cinci morţi

Cel puţin cinci persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,2 pe scara Richter, produs în largul coastei nordice a Chile. Autorităţile chiliene au evacuat întreaga coastă a statului, iar o alertă de tsunami a fost emisă pentru mai multe state ale Americii Latine. Alerta a fost, ulterior, anulată pentru Peru şi Chile.

Seismul de 8,2 abia dacă i-a speriat pe chilieni. Specialiştii avertizează însă că se aşteaptă la un alt cutremur, mai puternic

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa din cauza cutremurului – trei strivite sub dărâmături, iar două au suferit atacuri de cord. Deşi puternic, cutremurul nu a cauzat nici daune materiale semnificative.

Japonia: alertă de tsunami în urma cutremurului de 8,2 pe scara Richter din Chile

Japonia a emis joi o alertă de tsunami în urma cutremurului cu magnitudine de 8,2 pe scara Richter care s-a produs în Chile, pe cealaltă coastă a Oceanului Pacific, potrivit Agence France Presse.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite