Incident deasupra Mării Caraibelor: un avion de luptă venezuelean a urmărit „agresiv” o aeronavă americană de recunoaştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avion venezuelean de luptă s-a apropiat periculos de un avion al marinei militare americane în spaţiul aerian internaţional, „punând în pericol echipajul şi periclitând misiunea” acestuia, au declarat duminică oficiali militari, potrivit CNN.

Incidentul s-a produs vineri între un  avion de luptă SU-30 (Flanker) venezuelean „de fabricaţie rusească” şi un avion la marinei militare americane EP-3 Aries II care se afla într-o misiune de „detectare  şi monitorizare”, a transmis Comandamentul de Sud al SUA. Acesta a precizat duminică pe Twitter că incidentul a avut loc deasupra Mării Caraibelor, în spaţiul aerian internaţional.

„În urma verificării înregistrărilor video, am  putut stabili că avionul de fabricaţie rusească a urmărit agresiv avionul EP-3 la o distanţă periculoasă  în spaţiul aerian internaţional şi a făcut asta pe o mare perioadă de timp, punând în pericol echipajul şi periclitând misiunea avionului EP-3”, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, reprezentanţi ai armatei venezuelene au denunţat vineri faptul că avionul american a încălcat „ regulile de siguranţă a operaţiunilor aeriene şi tratatele internaţionale”.

Oficialii militari au relatat că înaltul comandament strategic venezuelean „a procedat la interceptarea avionului prin intermediul a două aeronave ale forţelor aeriene bolivariene cu intenţia de a aplica protocoalele internaţionale stabilite de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO). Cum avionul SUA nu s-a conformat acestor protocoale, a fost forţat să părăsească spaţiul aerian venezuelean”.

La rândul său, Comandamentul de Sud american a transmis că „Regimul Maduro continuă să submineze legile recunoscute pe plan internaţional arătând dispreţ  faţă de acordurile internaţionale care autorizează SUA şi alte naţiuni să survoleze în siguranţă spaţiul aerian internaţional.”

În ziua incidentului, administraţia Trump a anunţat impunerea de sancţiuni asupra a patru oficiali de rang înalt ai agenţiei venezuelene de contraspionaj, relatează Reuters.

Guvernul venezuelean a transmis duminică că forţele armate sud-americane au declarat că au respins „incursiunea unei aeronave de recunoaştere a serviciilor de informaţii americane” în spaţiul de zbor dimprejurul aeroportului Maiquetia ce deserveşte capitala Caracas.

Aeronava americana a fost detectată în spaţiul aerian venezuelean vineri dimineaţa, iar aceasta nu a semnalat prezenţa sa autorităţilor locale, cu riscul de a pune în pericol avioanele din acea zonă, se arată în acelaşi comunicat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite