Un angajat al Consulatului SUA de la Istanbul, condamnat la închisoare pentru „ajutarea unei organizaţii teroriste”

Un angajat
al Consulatului SUA de la Istanbul, condamnat la închisoare pentru „ajutarea
unei organizaţii teroriste”

Nazmi Mete Cantürk FOTO akgundem.com.tr

Un tribunal turc l-a condamnat marţi la peste cinci ani de închisoare pe Nazmi Mete Cantürk, un angajat local al Consultatului Statelor Unite de la Istanbul, cu privire la „ajutarea unei organizaţii teroriste”, potrivit agenţiei de stat de presă Anadolu, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nazmi Mete Cantürk, un angajat al consulatului american, a fost condamnat la cinci ani şi două luni de închisoare, potrivit agenţiei turce de presă.

El a compărut în libertate, după ce s-a ridicat, în iunie 2019, măsura arestului la domiciliu, care i-a fost impusă în ianuarie 2018.

Autorităţile turce îl acuză de legături cu mişcarea predicatorului Fethullah Gülen pe care Ankara a catalogat-o drept „grupare teroristă”.

Gülen este prezentat de către Turcia drept „creierul” loviturii de stat eşuate din 2016, o acuzaţie pe care predicatorul o neagă.

Tribunalul de la Istanbul a condamnat în iunie alt angajat turc al Consulatului Statelor Unite, Metin Topuz, la aproape nouă ani de închisoare, tot pentru că a „ajutat o grupare teroristă”.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo se declara la acea vreme „profund tulburat” de verdict şi îşi exprima dorinţa ca acesta să fie „anulat rapid”.

Procesele lui Mete şi Topuz au afectat relaţiile Turciei cu Statele Unite în ultimii ani.

Mişcarea predicatorului Gülen a fost mult timp o aliată a lui Erdogan, până la ruptura acestora, în 2013, în urma publicării unor înregistrări în care anturajul actualului preşedinte turc era acuzat de corupţie.

Autorităţile şi-au multiplicat arestările unor presupuşi susţinători ai lui Gülen, iar acestea s-au accelerat după puciul eşuat din 2016.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările