Ultima zvâcnire a lui Ahmadinejad: Israelul va fi „dezrădăcinat“

Ultima zvâcnire a lui Ahmadinejad: Israelul va fi „dezrădăcinat“

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, pe final de mandat

Preşedintele iranian în exerciţiu Mahmoud Ahmadinejad a declarat vineri că Israelul, considerat inamicul numărul unu al Republii islamice, va fi "dezrădăcinat", într-un discurs susţinut în cursul unor manifestaţii în masă organizate în întreaga ţară cu ocazia Zilei Ierusalimului, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Vă informez, iar Allah îmi este martor, că o furtună devastatoare va dezrădăcina sionismul", a declarat Ahmadinejad înainte ca noul preşedinte Hassan Rohani, ales în iunie, să preia funcţia, sâmbătă.

Israelul "nu are ce căuta în această regiune", a adăugat el, în faţa unei mulţimi adunate la Teheran, cu ocaiza Zilei Ierusalimului.

Teheranul nu recunoaşte existenţa Israelului, iar oficialii iranieni cataloghează acest stat drept un "regim sionist ilegitim". Iranul se prezintă, totodată, drept apărătorul drepturilor palestinienilor, alături de mişcarea şiită libaneză Hezbollah şi Siria, un alt punct de fricţiune cu Occidentul.

Negarea Holocaustului şi a dreptului Israelului la existenţă ca stat fac parte în mod frecvent din declaraţiile principalilor lideri iranieni, inclusiv ale lideului suprem Ali Khamenei. În cele două mandate ale sale, Ahmadinejad a spus în mai multe rânduri că Israelul va fi "eliminat".

Televiziunea de stat a prezentat vineri imagini cu sute de mii de persoane care defilau în întreaga ţară, de Ziua Al-Quds, scandând "Moarte Israelului" şi "Moarte Americii".

Manifestanţii au denunţat totodată reluarea negicierilor între Autoritatea Palestiniană (AP) şi Israel, săptămâna aceasta.

În discursul pe care l-a susţinut, Ahmadinejad a acuzat Israelul şi Occidentul că plănuiesc să introducă discordia în regiune. "Este visul lor să vadă ţările din regiune hotărâte să distrugă (Israelul) deturnate spre războiul civil", a declarat şeful în exerciţiu al statului iranian.

"Cine este mulţumit de ceea ce se întâmplă în Siria şi în Egipt?", a întrebat el, apreciind că Israelul este "încântat" de tulburările din aceste ţări.

Iranul organizează în întreaga ţară marşuri ostile Israelului cu ocazia Zilei Ierusalimului, sărbătorită anual - începând de la Revoluţia islamică din 1979 - în ultima vinere a lunii postului de Ramadan, în semn de susţinere a cauzei palestiniene.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările