Ultima fază a socialismului: Venezuela a rămas fără hârtie igienică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsurile sunt atât de severe în Venezuela încât se solicită oaspeţilor hotelurilor să-şi aducă singuri hârtie igienică şi săpun FOTO Business Insider
Lipsurile sunt atât de severe în Venezuela încât se solicită oaspeţilor hotelurilor să-şi aducă singuri hârtie igienică şi săpun FOTO Business Insider

După 16 ani în care s-a aflat sub conducerea comunistă impusă de Hugo Chavez şi urmaşii săi, Venezuela a demonstrat că „socialismul secolului XXI“, după cum îşi intitulează politica ţării, este aproape la fel ca cel al secolului XX. Lipsurile sunt atât de severe încât se solicită oaspeţilor hotelurilor să-şi aducă singuri hârtie igienică şi săpun.

„În 1990, m-am dus la o conferinţă în Uniunea Sovietică. Ni s-a transmis să ne aducem propria hârtie igienică, un sfat foarte folositor atunci“, povesteşte pentru „Business Insider“ David Boaz, de la Institutul Cato. Acum, la 16 ani după comunismul de tip „Chavez“, continuă Boaz, Venezuela a demonstrat că nu există nicio diferenţă între socialismul secolului XX şi cel al secolului XXI.

Un purtător de cuvânt al industriei locale a turismului spune că în Venezuela lipsurile sunt atât de severe încât unele hoteluri transmit invitaţilor să-şi aducă singuri hârtia igienică şi săpunul. „Este o situaţie extremă. De peste un an nu mai avem hârtie igienică, săpun, orice fel de lapte, cafea sau zahăr. Aşa că trebuie să le spunem oaspeţilor noştri să vină pregătiţi“, explică Xinia Camacho, proprietara unui hotel de 20 de camere aflat lângă parcul naţional Sierra Nevada.

Şi hotelurile mai mari se confruntă cu asemenea probleme, cumpărându-şi hârtia igienică şi alte produse de bază de pe piaţa neagră, unde costă şi de şase ori mai mult decât preţul standard. Însă hotelurile mai mici nu-şi pot permite mereu să plătească atât de mult, fapt care înseamnă, uneori, că trebuie să se descurce fără.

Camacho spune că refuză să cumpere hârtie igienică de pe piaţa neagră din principiu. „Pe piaţa neagră trebuie să plăteşti 110 bolivari (0,5 dolari) pe un sul de hârtie igienică care, în mod normal costă doar 17 bolivari (0,8 dolari) în supermarket. Nu vrem să participăm la corupţia pieţei negre şi nu am patru ore pe zi să stau la coadă pentru hârtia igienică la un supermarket“, spune Camacho.

Recent, oficialii venezuelani au oprit oamenii să transporte bunuri în ţară, într-un efort de a pune capăt contrabandei. Aşa că, oaspeţii hotelului lui Camacho s-ar putea confrunta cu o confiscare a hârtiei igienice chiar înainte de a ajunge în hotel. 

Lipsuri, cozi, piaţă neagră şi corupţie. Vina americanilor. Da, într-adevăr, Venezuela a obţinut socialismul suprem. Dar ceea ce n-am înţeles niciodată este de ce hârtia igienică? Cât de greu este să produci hârtie igienică? Pot să înţeleg că o economie socialistă are probleme să producă automobile decente sau computere. Dar de ce hârtia igienică? De ce săpunul? Sau chibriturile?   se întreabă David Boaz pentru „Business Insider“.

„Sigur, se spune că dacă aduci comunismul în deşertul Sahara, te vei confrunta cu o lipsă de nisip. Totuşi, lipsa hârtiei igienice pare o adevărată performanţă“, conchide Boaz.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite