UE nu se gândește la Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polonia este principala susţinătoare a Parteneriatului Estic.
Polonia este principala susţinătoare a Parteneriatului Estic.

Polityka, Varşovia: Summit-ul Parteneriatului Estic, proiect drag Poloniei, se ţine la Varşovia. Dar Uniunea Europeană, scufundată în criză, nu are capul la aşa ceva. Iar ţările partenere navighează undeva între dictatură şi democraţie.

Articol preluat din Presseurop.eu/ro, revistă a presei europene, în zece limbi.

Parteneriatul estic este o vecinătate privilegiată a UE : comerţ liber, vize eliminate sau mai mai uşor de obţinut, burse pentru studenţi, sprijin pentru asociaţii şi fundaţii. În aceste ultime zile ale lunii septembrie, exact la jumătatea distanţei preşedinţiei poloneze a UE şi cu o săptămână înainte de alegerile legislative din Polonia, liderii celor 27 state membre şi ai celor şase vecini din Est se întrunesc la Varşovia pentru a relansa Parteneriatul. Pentru moment, responsabilii de la Bruxelles au reuşit să înfăşoare cu grijă proiectul în formule de cooperare, iniţiative pilot, activităţi, piloni, zone, şi alte platforme tematice, totul întărit de diferite fonduri în valoare de mai multe miliarde de euro. Şi totuşi maşinăria nu a pornit. Şi nimic nu lasă să se întrevadă posibilitatea ca summit-ul din Varşovia să-i dea un nou elan.

A cui este vina? UE duce o parte. Parteneriatul a fost lansat cu doi ani în urmă la Praga, dar liderii europeni veniseră mai ales pentru a fi pe fotografie cu noul preşedinte american Barack Obama, invitat de onoare la summit. Vecinii estici ai UE au apărut doar ca accesorii în discuţiile mai degrabă axate asupra relaţiilor Europei cu America şi Rusia, prăbuşirii pieţelor financiare, războaielor din Irak şi Afganistan şi schimbărilor climatice. De altfel, liderii celor trei ţări care sprijină iniţiativa concurentă a unei vecinătăţi privilegiate cu ţările mediteraneene, şi anume Franţa, Italia şi Spania, nu au pus piciorul la Hrandcany.
Totul este mai urgent decât acest Partenariat

Ar putea de asemenea fi câţiva absenţi de la reuniunea din Varşovia. Guvernele celor mai multe state membre au probleme mult mai urgente de rezolvat. Zona euro este în criză, Grecia este pe pragul falimentului, incertitudinile persistă cu privire la urmările primăverii arabe.

Nici partenerii nu sunt într-o situaţie mai strălucită. În Belarus, după un scurt răgaz, Lukaşenko a reluat  metodele de Spetsnaz (termen generic pentru forţele speciale ruse) faţă de opoziţie şi a întrerupt contactul cu Europa. În Azerbaidjan, Ilham Aliyev şi-a asigurat o preşedinţie de viaţă, pe care a moştenit-o de la tatăl său. Armenia urmează calea Putinismului. În Georgia, Saakaşvili a risipit câştigurile democratice ale Revoluţiei Trandafirilor. În Ucraina, Iulia Timoşenko este arestată şi la cheremul judecătorilor sub ordinele preşedintelui pro-rus. Moldova, deşi este cel mai bun elev din grup, târăşte încă în urma ei conflictul din Transnistria şi toate relele unei democraţii tinere cu, în primul plan, corupţia generalizată.

În vecinătatea sa estică, Uniunea Europeană se află într-o concurenţă crescătoare cu alte ţări. Şi ea este singura care pune condiţii pentru ajutoarele sale, sau pentru anumite privilegii, de deschidere a pieţelor, sau de aderare la valorile europene şi respectarea democraţiei şi ale drepturilor omului. Desigur, Rusia, Turcia, Iran şi China nu au aceleaşi pretenţii. Pe de altă parte, lipsa de interes pe care SUA o arată faţă de această regiune a lumii slăbeşte motivaţia ţărilor din regiune de a stabili legături strânse cu Occidentul, departe de entuziasmul arătat de Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia sau Ţările Baltice la începutul transformării acestora. [...]


Versiunea completă, pe Presseurop.eu/ro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite