UE şi cele patru state sud-americane din Mercosur au ajuns la un acord comercial istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană şi Mercosur au ajuns la un acord comercial de proporţii după 20 de ani de negocieri, scrie BBC.

Într-o perioadă caracterizată de conflictul comercial dintre SUA şi China, acordul dintre UE şi cele patru state din America de Sud care compun Mercosur – Argentina, Brazilia, Uruguay şi Paraguay - va crea o piaţă pentru bunuri şi servicii compusă din aproape 800 de milioane de consumatori, devenind astfel cea mai mare piaţă din punct de vedere al populaţiei. Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a numit acordul ”una dintre cele mai importante înţelegeri comerciale din toate timpurile”, în timp ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a menţionat că acordul ”trimite un semnal puternic că sprijinim comerţul internaţional bazat pe reguli”.

Începute încă din 1999, negocierile dintre cele două părţi au accelerat după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite în 2016. Prezentul acord vine după ce Uniunea Europeană a încheiat în ultimii trei ani înţelegeri comerciale şi cu Mexic, Canada şi Japonia. În comunicatul de presă al Comisiei Europene, comisarul pentru Comerţ al UE, Cecilia Malmström, a declarat că acordul ”va scuti companiile europene de 4 miliarde de euro plătite pentru taxe vamale – de patru ori mai mult decât în cazul înţelegerii cu Japonia – şi le va oferi un avantaj faţă de competiţia din alte părţi ale lumii”.

Principalele linii ale acordului constau în dorinţa UE de a creşte accesul pentru firme europene care lucrează în domeniul industrial, în special în construcţia de maşini, pe pieţele din America de Sud, precum şi acceptarea acestor firme în competiţiile pentru contracte publice din ţările Mercosur.

Principalele domenii în care Mercosur caută să-şi mărească exporturile sunt cele al producţiei de zahăr şi produse agricole, în special carne de vită şi pui. În acest sens, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a declarat: ”Acordul prezintă şi câteva provocări pentru fermierii europeni, iar Comisia Europeană va fi pregătită să-i ajute pe aceştia. Vrem ca acordul să fie unul de pe urma căruia să câştige toată lumea, aşa că vom deschide pieţele pentru produse agricole din ţările Mercosur pe baza unor cote atent stabilite astfel încât să asigurăm că nu există nici un risc ca vreun produs să inunde piaţa europeană şi să ameninţe traiul fermierilor europeni”.

Cu toate că amândouă părţile înţelegerii sunt gata să respecte termenii Acordul de la Paris privind schimbările climatice, având un capitol dedicat dezvoltării sustenabile care adresează o serie de probleme legate de mediu, organizaţia Greenpeace a declarat că înţelegerea dintre UE şi Mercosur este ”un dezastru pentru mediu pe amândouă părţile Atlanticului”. Îngrijorările activiştilor de mediu vin pe fundalul distrugerii treptate a Pădurii Amazoniene şi a atacurilor asupra popoarelor indigene în contextul în care recent alesul preşedinte al Brazilie, Jair Bolsonaro, îşi continuă politicile agresive faţă de revendicările teritoriale ale acestora.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite