UE a cerut Indiei să îi permită achiziţia a 10 milioane de doze din vaccinul pentru COVID-19 al AstraZeneca, produse de Serum Institute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin AstraZeneca / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vaccin AstraZeneca / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

UE a cerut Indiei să îi permită achiziţia a 10 milioane de doze din vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca, produse de Serum Institute of India, a declarat un oficial guvernamental, acesta fiind cel mai recent semn al presiunii tot mai mari la care este supus guvernul pentru a exporta mai mult din producţia sa de vaccinuri în alte ţări, transmite Reuters.

UE doreşte ca dozele de vaccin de la Serum, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, să compenseze deficienţele de aprovizionare de la fabricile europene ale AstraZeneca şi să accelereze campania de vaccinare.

Este improbabilă însă o aprobare rapidă a cererii UE având în vedere că India face şi ea eforturi să îşi intensifice vaccinările, a declarat oficialul guvernului indian.

Marea Britanie presează, de asemenea, India să exporte a doua jumătate a celor 10 milioane de doze pe care le-a comandat la Serum, a spus sursa.

Serum trebuia iniţial să producă vaccinul AstraZeneca numai pentru ţările cu venituri mici şi medii.

”Ambasadorul UE a scris o scrisoare, spunând: vă rugăm să ne daţi aprobările pentru export”, a declarat sursa, adăugând că scrisoarea a fost trimisă acum aproximativ două săptămâni.

Serum, AstraZeneca şi Ministerul de Externe al Indiei nu au răspuns la solicitările de comentarii.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei UE a declarat că Comisia nu face niciun comentariu imediat.

Cu toate acestea, India a declarat că se concentrează acum pe extinderea propriei campanii de imunizare, deoarece cazurile de COVID-19 au crescut din martie. Decizia de a se concentra asupra nevoilor sale interne, care a venit după ce guvernul a fost criticat pentru livrarea a zeci de milioane de doze în străinătate, va afecta, de asemenea, reţeaua globală susţinută de OMS pentru distribuirea vaccinurilor, cunoscută sub numele de COVAX.

Reţeaua îşi propune să asigure vaccinurile COVID-19 în primul rând pentru zeci de ţări mai sărace.

Problemele de producţie au încetinit vaccinările pentru cei 450 de milioane de cetăţeni din UE.

Imunizarea pe cap de locuitor din UE este mai mică decât cea a unor ţări precum Israel, Regatul Unit şi Statele Unite, potrivit site-ului Our World in Data.

India a exportat până acum 64 de milioane de doze de vaccin în 83 de ţări şi a administrat acelaşi număr de doze acasă. Efortul său de imunizare s-a extins de joi pentru a include pe toţi cei cu vârsta peste 45 de ani, ceea ce va mări substanţial cererea de vaccinuri.

India a raportat 12,22 milioane de cazuri de coronavirus, al treilea cel mai mare număr la nivel mondial după Statele Unite şi Brazilia. A înregistrat aproape 163.000 de decese din cauza COVID-19.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite