UE, captivă între SUA şi Iran

UE, captivă între SUA şi Iran

Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de externe

Uniunea Europeană se află între ciocan şi nicovală în criza nucleară iraniană. Ţările europene au la dispoziţie maximum 60 de zile pentru a oferi garanţii privind asigurarea intereselor Teheranului în cadrul acordului nuclear, după retragerea SUA din această înţelegere internaţională. Pe de altă parte, Washingtonul avertizează să impună sancţiuni împotriva companiilor europene care fac afaceri cu Iranul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul de Externe iranian Mohammad Javad Zarif a anunţat, luni că, în cadrul actualului său turneu diplomatic la Beijing, Moscova şi Bruxelles, va încerca să obţină garanţii din partea semnatarilor acordului privind programul nuclear că „interesele Teheranului vor fi apărate“ după retragerea SUA din această înţelegere, transmite AFP.
 
Abbas Araghchi, adjunct al ministrului de Externe iranian, a declarat în cadrul unei reuniuni a comisiei pentru afaceri externe a parlamentului Iranian  că „europenii au între 45 şi 60 de zile pentru a prezenta garanţiile necesare pentru asigurarea intereselor Iranului şi a compensa daunele provocate de retragerea Statelor Unite“, a comunicat purtătorul de cuvânt al comisiei, Seyyed Hossein Naghavi Hossaini.
 
Este pentru prima oară când la Teheran este menţionat un termen limită pentru viitorul acordului din 2015, cunoscut sub acronimul JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action - planul de acţiune comun şi cuprinzător), din care SUA s-au retras marţi, printr-un decret al preşedintelui Donald Trump.
 
Potrivit JCPOA, Iranul a beneficiat de suspendarea unor sancţiuni internaţionale, în schimbul îngheţării programului său nuclear. Decizia lui Trump reintroduce sancţiunile americane împotriva regimului de la Teheran, iar măsurile vor afecta inclusiv terţe părţi, printre care şi companii europene care derulează contracte cu Iranul.
 
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, se va întâlni marţi cu miniştrii de externe francez, german şi britanic, pentru a discuta despre acordul nuclear iranian după decizia de retragere anunţată de SUA. Cei patru diplomaţi europeni vor avea ulterior o întrevedere cu ministrul de externe iranian, a anunţat Serviciul European de Acţiune Externă.
 
Avertismentul lui Bolton
 
Pe de altă parte, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională, John Bolton , a declarat în cadrul unui interviu acordat postului CNN, că ar fi posibil ca Washingtonul să impună sancţiuni împotriva companiilor europene care fac afaceri cu Iranul după retragerea SUA din acordul nuclear. 
 
Întrebat dacă Washingtonul va impune sancţiuni companiilor europene care vor avea legături de afaceri cu Iranul, Bolton nu a exclus această variantă.  ”Este posibil. Depinde doar de conduita propriilor guverne”, a declarat consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările