Ucraina a vândut tehnică militară Irakului in valoare de 2,4 miliarde de euro

Ucraina a vândut tehnică militară Irakului in valoare de 2,4 miliarde de euro

Ucraina a semnat un contract important de tehnică militară

Prin vânzarea de tehnică militară Irakului pentru suma de 2,4 miliarde de dolari, Ucraina a încheiat cel mai important contract din istoria ţării, un contract pentru care Kievul a primit sprijinul SUA, în timp ce propunerile producătorilor ruşi în acest sens nu au fost luate în seamă, informează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contractul încheiat cu Irakul va oferi locuri de muncă unui număr de peste 80 de uzine ucrainene, majoritatea dintre ele aflându-se în prezent în dificultate, a declarat deputatul ucrainean Iaroslav Djodjik.

Experţii din Ucraina nu comentează deocamdată posibila înrăutăţire a relaţiilor ruso-ucrainene în domeniul industriei de apărare, din cauza contractului irakian. Însă în urmă cu 10 ani, furnizorii ruşi au fost aproape de a compromite contractul încheiat de Ucraina cu Pakistanul, prin refuzul de a furniza piese pentru tancuri, aminteşte ziarul amintit.

Serghei Zgureţ, specialist la Institutul ucrainean de cercetări militare, consideră că decizia Kievului de a semna contractul cu Irakul nu a fost luată fără influenţa Washingtonului, care a decis să aloce până la trei miliarde de dolari pentru înarmarea armatei irakiene. Partea leului din aceste fonduri va reveni întreprinderilor ucrainene.

Acest lucru nu poate să nu îngrijoreze Rusia, pentru care Ucraina a reprezentat un competitor puternic pe pieţele externe, iar acum revine pe poziţiile sale anterioare în acest domeniu, a a subliniat expertul ucrainean Serghei Zgureţ în declaraţia sa pentru Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit unor surse apropiate de Ministerul ucrainean al Apărării, alături de tancuri şi vehicule blindate pentru Irak, Ucraina va livra aeronave noi, artilerie de precizie, dar va oferi şi servicii de reparaţii, întreţinere şi modernizare a echipamentelor militare.

Contractul dintre Kiev şi Bagdad ar duce Ucraina pe locul cinci-şase în lume în ceea ce priveşte comerţul cu arme şi echipamente militare, iar veniturile vor fi utilizate în principal pentru dezvoltarea în continuare a complexului militaro-industrial, potrivit militarilor ucraineni.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările