UPDATE Turcii şi kurzii se pregătesc intens de război

UPDATE Turcii şi kurzii se pregătesc intens de război

FOTO AFP

Armata turcă îşi întăreşte prezenţa la graniţa cu Siria, în timp ce combatanţii kurzi din YPG au decratat „mobilizare generală“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Armata turcă a masat tancuri M60 şi vehicule blindate M113 la graniţa cu Siria, transmite presa locală.

Potrivit Anadolu, un convoi de 130 de vehicule a intrat la Akçakale, un oraş majoritar arab din sud-estul Turciei.

În acest context, AFP scrie că turcii au adus la Akcakale zeci de mii de combatanţi din Armata Siriană Liberă (ASL) şi intenţionează să-i trimită împotriva kurzilor. ASL este un grup combatant din Siria susţinut financiar şi logistic de Ankara. 

Turcia planifică o operaţiune pe trei direcţii: Tal-Abyad, Ras Al-Ain şi Kobane. În primă fază, circa 18.000 de combatanţi ASL vor fi trimişi în prima linie la Tal-Abyad şi Ras Al-Ain, potrivit unui purtător de cuvânt al facţiunii Anwar al-Haq.

Purtătorul de cuvânt susţine că există „99 la sută“ şanse ca operaţiunea să fie declanşată în cursul nopţii de miercuri spre joi.

Această mobilizare de trupe are loc pe fondul unor ameninţări ale Ankarei în privinţa declanşării unei operaţiuni de amploare împotriva combatanţilor kurzi din nordul Siriei.

Ankara intenţionează astfel să stabilească prin forţă un perimetru de securitate de 30 de kilometri în interiorul teritoriului sirian. Obiectivul este curăţarea zonei de luptătorii kurzi din YPG, cărora Ankara le reproşează apropierea de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Pe teren, YPG, membri ai coaliţiei arabo-kurde Forţele Democratice Sirieiene (FDS), a fost un aliat important al Statelor Unite în combaterea organizaţiei teroriste Statul Islamic (SI).

Însă preşedintele american Donald Trump a decis să-şi retragă trupele din zonă şi să dea astfel undă verdeunei intervenţii a omologului său turc Recep Tayyip Erdogan împotriva kurzilor.

Decizia lui Trump a stârnit critici atât la Washington, cât şi din partea aliaţilor săi din NATO. La rândul lor, kurzii nu au exlcus să ceară ajutor din partea Rusiei şi regimului de la Damasc. Până atunci, au decretat „mobilizare generală“ în nordul Siriei şi sapă tranşee în perspectiva unei intervenţii turce.

„Ne vom apăra casele şi patria prin toate mijloacele“, a declarat Kawa Salim, un tânăr de 32 de ani hotărât să lupte împotriva armatei turce.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: