Turcii şi kurzii se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului negociat de Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcii şi kurzii se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului în Siria, primii denunţând 14 atacuri în ultimele 36 de ore, iar ceilalţi continuarea ofensivei militare împotriva lor.

Armistiţiul turco-kurd negociat de administraţia Trump este fragil. Ambele părţi se acuză mutual de încălcarea încetării focului.

„Teroriştii (aşa cum îi desemnează Ankara pe luptătorii kurzi din nordul Siriei, n. red.) au efectuat 14 atacuri teroriste“ cu arme lejere şi grele, inclusiv cu rachete, „în ultimele 36 de ani“, a denunţat Ministerul turc al Apărării.

Potrivit părţii turce, 12 atacuri au fost efectuate din oraşul frontalier Ras al-Ain, unul de la Tell Abyad şi unul din regiunea Tell Tamer.

Pe de altă parte, Ministerul turc al Apărării respinge informaţiile că încalcă încetarea focului convenită joi pentru cinci zile în vederea retragerii forţelor kurde la 30 de kilometri de graniţa turco-siriană.

Însă combatanţii kurzi afirmă la rândul lor că Ankara nu şi-a oprit ofensiva „Izvorul Păcii“, lansată la 9 octombrie.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, 14 civili au fost ucişi vineri în nordul Siriei în urma unor raiduri aeriene ale armatei turce şi bombardamente de artilerie a rebelilor proturci.

Întrebat la Bruxelles în legătură cu nerespectarea armistiţiului, secretarul de Stat american Mike Pompeo a recunoscut că beligeranţii nu l-au pus în aplicare „imediat“ şi a evocat existenţa unor probleme legate de „cooordonare“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite