Turcii joacă alba-neagra cu americanii. Ankara neagă că a încheiat o înţelegere cu SUA împotriva Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Statele Unite au anunţat că turcii le pun la dispoziţie bazele aeriene pentru a bombarda Statul Islamic, Ankara s-a răzgândit şi anunţă că nu a încheiat niciodată o astfel de înţelegere cu Washingtonul.

Turcia nu a încheiat nicio nouă înţelegere cu Statele Unite ale Americii pentru a le permite acestora să folosească baza aeriană de la Incirlik pentru avioanele care bombardează poziţiile din Siria şi Irak ale grupării teroriste Statul Islamic, a transmis luni, pe surse, cabinetul premierului turc, informează Reuters. 

Anterior, americanii anunţaseră că Turcia va sprijini logistic ofensiva asupra Statului Islamic. Declaraţiile au fost făcute de Susan Rice, consiler al preşedintelui Obama pentru probleme ce ţin de securitatea naţională. 

„Turcii şi-au luat zilele trecute un angajament că vor permite în primă instanţă Statelor Unite şi partenerilor noştri să folosească bazele aeriene turce şi teritoriul Turciei pentru a antrena forţe moderate din opoziţia siriană”, a mai spus Rice într-un interviu acordat postului de televiziune NBC. 

„Aşa că acesta este un nou angajament pe care l-au făcut acum, când se alătură Arabiei Saudite în acordarea sprijinului prin această contribuţie importantă. Mai mult, turcii au spus că facilităţile din interiorul Turciei pot fi folosite de forţele coaliţiei, americane şi ale partenerilor, pentru a pleca în misiuni în Irak şi în Siria”, a mai spus Rice. 

Deocamdată, turcii au negat doar informaţia privind folosirea bazelor aeriene de avioanele implicate în bombardamentele asupra Statului Islamic. Aceste baze sunt folosite deja de forţele americane, însă nu de echipele care atacă Statul Islamic, care au folosit până acum baze aeriene din alte ţări arabe. Nu este astfel clar dacă Turcia permite sau nu instruirea sirienilor pe teritoriul său. 

image

Pe 10 septembrie, în ajunul celei de-a 13 comemorări a atacurilor teroriste de la 11 sptembrie, preşedintele american Barack Obama a declarat un nou război terorismului. „Dacă ameninţaţi America, nu veţi mai fi niciodată în siguranţă", a avertizat  Obama într-un discurs puternic, rostit la Casa Albă.

Preşedintele laureat cu Premiul Nobel pentru Pace a anunţat că forţele armate americane vor demara o ofensivă militară coordonată asupra grupării Statul Islamic, continuând războiul împotriva terorismului declanşat în urma atentatelor. 

După ce a fost aspru criticat pentru că a declarat că „nu există o strategie a SUA pentru combaterea Statului Islamic”, Obama a prezentat planul prin care Washingtonul şi-a propus să elimine această nouă ameninţare teroristă. Strategia americanilor se bazează pe atacuri aeriene, fie cu drone, fie cu avioane de luptă şi, pentru prima dată, vor viza şi poziţii din Siria ale extremiştilor. 

„Nu voi ezita să acţionez împotriva Statului Islamic în Siria, precum şi în Irak. În colaborare cu guvernul irakian, vom extinde acţiunile noastre dincolo de protejarea compatrioţilor şi misiuni umanitare şi vom viza Statul Islamic, pentru a susţine forţele irakiene în ofensiva lor”, a declarat Obama.

Obama: „Vom învinge Statul Islamic”

Americanii au demarat deja, de mai bine de o lună, astfel de atacuri – mai bine de 190 de raiduri - asupra militanţilor din Irak, acolo unde gruparea a declarat chiar un califat islamic în partea de nord a ţării. „Obiectivul nostru este clar: vom slăbi şi într-un final vom învinge Statul Islamic”, a subliniat preşedintele american, adăugând că jihadiştii sunniţi care au decapitat jurnaliştii americani aparţin „unei organizaţii teroriste care nu are altă viziune decât masacrul celor care i se opun”. Deşi Obama nu a oferit o dată la care vor începe atacurile aeriene, experţii în strategie militară susţin că este o chestiune de zile până când vor avea loc primele raiduri. Însă strategia de luptă a americanilor nu se bazează exclusiv pe raidurile aeriene.

Strategia de luptă

Suplimentarea forţelor în aer va fi completată de accentuarea eforturilor pentru instruirea armatei irakiene, care deja a beneficiat de astfel de programe în trecut, fiind dotată şi cu echipament american.Americanii au trimis deja aproape 300 de consilieri militari pe lângă armata irakiană din iunie încoace, atunci când jihadiştii au demarat atacurile. Un contingent de 475 de militari suplimentari va fi trimis irakienilor şi kurzilor, pentru a-i forma, dar şi în misiuni de culegere de informaţii. Pe lângă aceste trupe, în Irak şi Siria vor fi trimise şi echipe mici de elită, precum şi agenţi ai Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA).

Totodată, irakienii şi kurzi vor primi, cel mai probabil, armament şi formatori supliemntari, atât din partea Statelor Unite, cât şi a altor parteneri din coaliţie. În frunte cu Franţa, mai multe ţări europene au început deja să furnizeze armament luptătorilor kurzi, singurii care mai activează ca o armată regulată în Irak. Însă această strategie va fi mult mai dificilă în ceea ce priveşte Siria.

Din cauza fragmentării extreme a opoziţiei, în Armata Siriană Liberă au ajuns să lupte inclusiv facţiuni jihadiste, militanţi al-Qaeda şi ai altor grupări extremiste. De aceea, americanii trebuie să depună eforturi pentru a se asigura că va instrui doar rebeli moderaţi, care luptă atât împotriva grupării teroriste Statul Islamic, cât şi împotriva regimului condus de familia preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite