Turcii, îndemnaţi să consume mai puţină carne pentru a face faţă devalorizării monedei naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest în Turcia pe fondul devalorizării lirei FOTO EPA-EFE
Protest în Turcia pe fondul devalorizării lirei FOTO EPA-EFE

Un deputat din partidul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan le propune conaţionalilor săi să mănânce mai puţină carne şi să nu mai risipească alimentele pentru a face faţă devalorizării lirei şi creşterii preţurilor.

„În loc să mâncăm 1-2 kilograme de carne pe lună, să mâncăm jumătate de kilogram. Cumpărăm 2 kilograme de roşii, iar jumătate din ele sunt aruncate la gunoi. Ei bine, să luăm două roşii”, a declarat deputatul Zülfü Demirbağ, membru al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), formaţiunea politică a lui Erdogan.

Dacă şi statul de drept ar fi respectat în Turcia, chiar şi Greenpeace ar fi geloasă pe îndemnul în spirit ecologist al deputatului turc, comentează Euractiv.

Lira turcească s-a prăbuşit marţi cu 15%, o depreciere istorică. Devalorizarea a continuat miercuri cu 3%. Conform AFP, moneda naţională a Turciei a atins minime istorice în 11 şedinţe consecutive de tranzacţionare, ceea ce duce la 43% pierderile cumulate înregistrate de la începutul anului curent.

Potrivit CNBC, inflaţia a urcat la aproape 20% în Turcia, afectând economiile şi salariile.

Deprecierea de marţi a venit ca urmare a declaraţiilor lui Erdogan, care a salutat recentele decizii ale Băncii Centrale privind reducerea dobânzii de bază.

Cu toate că economia turcă este în pragul colapsului, Erdogan continuă să facă publice noi achiziţii de armament pentru a salva mândria ambiţiilor sale neo-otomane, relatează Euractiv.

Nemulţumiţi de scăderea nivelului de trai, mii de turcii au ieşit în stradă marţi seară la Instanbul şi Ankara. „Va veni timpul ca Partidul Justiţiei şi Dezvoltării să răspundă în faţa poporului”, a scandat mulţimea.

Chiar dacă Erdogan laudă politica monetară a Băncii Centrale a Turciei şi promite că va câştiga „războiul economic de independenţă”, majoritatea analiştilor cred că este nevoie de măsuri pentru a inversa actuala tendinţă de depreciere a lirei. Cu toate acestea, nu există semnale referitoare la o intervenţie pentru a pune capăt prăbuşirii lirei.

„La cursul de schimb de astăzi, inflaţia oficială ar putea depăşi 30% în următoarele luni. Iar având în vedere cât este în prezent dobânda la depozite, asta înseamnă o dobândă reală de minus 15%. Dacă nu se vor lua urgent măsuri, sistemul financiar nu va putea face faţă acestei situaţii”, a estimat fostul economist şef al Băncii Centrale a Turciei, Hakan Kara.

În acest context de nemulţumiri şi tensiuni sociale, opoziţia insistă pentru organizarea de alegeri anticipate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite