Turcii se declară dispuşi să renunţe la utilizarea sistemului antiaerian rusesc S-400: Propunerea făcută americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul turc al Apărării Hulusi Akar FOTO EPA-EFE
Ministrul turc al Apărării Hulusi Akar FOTO EPA-EFE

Turcia este dispusă să nu utilizeze sistemul antiaerian S-400 furnizat de ruşi dacă va ajunge la un acord cu Statele Unite pentru detensionarea aspectelor sensibile legate de acest subiect, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

„Suntem deschişi la o negociere după un model similar celui în vigoare pentru S-300 de pe Insula Creta, în Grecia”, a spus Akar într-un interviu acordat cotidianului Hurriyet.

În urma protestelor Turciei, Ciprul a renunţat în 1999 la desfăşurarea pe teritoriul său a unor sisteme S-300 achiziţionate din Rusia. În urma unui acord cu Atena, armele respective au fost instalate în Creta, cu statut „non-operaţional”, notează AFP, potrivit Agerpres.

Decizia Turciei de a se înarma cu sistemul S-400 a înrăutăţit relaţiile cu partenerul său din NATO SUA. Washingtonul contestă această achiziţie, afirmând că rachetele S-400 sunt incompatibile cu sistemele defensive ale NATO şi ar putea fi folosite pentru colectarea de informaţii. Drept răspuns, SUA au suspendat participarea Turciei la programul de producţie a avioanelor de luptă F-35, cele mai avansate modele americane.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat vinerea trecută că poziţia SUA cu privire la acest subiect nu s-a schimbat şi a cerut Turciei să renunţe la rachetele ruseşti.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite