Turcia susţine că are dovezi video şi audio că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost omorât în Consulatul Arabiei Saudite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali turci le-au spus omologilor americani că au înregistrări video şi audio care dovedesc că jurnalistul Jamal Khashoggi, colaborator al publicaţiei Washington Post, a fost ucis în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Înregistrările ar arăta că o echipă saudită de securitate l-a reţinut pe Khashoggi în Consulat, după ce a intrat în clădire pe 2 octombrie, pentru a obţine un document oficial necesar pentru căsătoria sa, şi apoi l-a omorât şi i-a dezmembrat corpul, au spus oficialii.

În mod special, înregistrarea audio ar aduce dovezi convingătoare şi şocante că echipa saudită menţionată mai sus este responsabilă de moartea jurnalistului.

„Înregistrarea audio din interiorul ambasadei expune ce s-a întâmplat cu Jamal după ce a pătruns în clădire,” a declarat o persoană ce deţine informaţii legate de înregistrare şi care a dorit să ofere aceste detalii doar sub protecţia anonimatului, menţionează Washington Post.

„Se poate auzi vocea lui şi vocile bărbaţilor care vorbeau araba,” a adăugat sursa. „Se poate auzi cum a fost interogat, torturat şi după aceea omorât.”

O a doua persoană familiară cu respectivele înregistrări spune că poate fi auzit cum Khashoggi este bătut.

Existenţa unor astfel de înregistrări ar putea explica motivul pentru care oficialii turci s-au grăbit să acuze Arabia Saudită de uciderea lui Jamal Khashoggi. Aceştia sunt destul de reţinuţi în a publica înregistrările, de teamă că ar putea divulga felul în care turcii spionează entităţi străine pe teritoriul ţării.

O sursă din serviciile secrete turce a declarat weekendul trecut pentru Reuters că o echipă de 15 cetăţeni saudiţi a sosit la 2 octombrie pe Aeroportul Atatürk din Istanbul şi s-a dus la Consulat, după care a părăsit Turcia. Cotidianul Sabah a publicat numele, anii de naştere şi fotografiile lor, care au fost făcute la ghişeele de verificare a paşapoartelor.

Potrivit Sabah, cei 15 saudiţi au stat la două hoteluri din apropierea consulatului - Wyndham şi Movenpick - şi au plecat din Turcia în patru momente diferite. Cotidianul turc nu a precizat sursa acestor informaţii.

Unul dintre suspecţi este un expert saudit în medicină legală.

Donald Trump a anunţat joi că anchetatori americani cooperează cu autorităţile din Turcia şi Arabia Saudită pentru a elucida dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi pe 2 octombrie la consulatul saudit de la Istanbul, relatează AFP.

„Nu putem să lăsăm să se întâmple aşa ceva. Noi suntem foarte duri şi avem anchetatori acolo şi lucrăm cu Turcia şi, sincer, lucrăm cu Arabia Saudită”, a declarat preşedintele american într-o intervenţie telefonică la postul Fox.

„Vom studia asta foarte, foarte serios. Nu-mi place asta deloc. Nu sunt cetăţeni americani (n.r.implicaţi), dar asta nu are importanţă în acest caz. Este un precedent teribil, teribil”, a adăugat el.

Întrebat dacă dispariţia suspectă a lui Jamal Khashoggi - exilat în Statele Unite din 2017, după ce a căzut în dizgraţia curţii prinţului moştenitor saudit Mohhamed bin Salman - ar putea să pună în dificultate relaţiile dintre Washington şi Riad, Trump a răspuns că trebuie mai întâi „să aflăm ce s-a întâmplat acolo”.

„Suntem probabil mai apropiaţi decât aţi putea crede”, a declarat el.

Preşedintele american a spus miercuri că a discutat "la cel mai înalt nivel cu saudiţii” şi ”mai mult de o dată” pe tema jurnalistului saudit.

Contrar celor spuse de Trump, surse diplomatice turce au declarat, joi, că anchetatorii americani nu sunt implicaţi în ancheta cu privire la dispariţia la Istanbul a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, potrivit AFP. „Nu este adevărat că Statele Unite au numit anchetatori în cazul Khashoggi”, au declarat aceste surse, citate de Anadolu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite