Turcia a semnat un contract cu o firmă de lobby americană pentru a fi reprimită în programul F-35

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turcia testează sistemul de apărare rus S-400 noiembrie 2019 FOTO EPA-EFE
Turcia testează sistemul de apărare rus S-400 noiembrie 2019 FOTO EPA-EFE

Turcia a angajat o firmă de avocatură cu sediul în Washington pentru a face lobby în vederea reprimirii în programul de avioane de luptă F-35 din care a fost suspendată după ce a achiziţionat sisteme de apărare aeriană ruseşti, relatează Reuters menţionând un contract înregistrat la Departamentul de Justiţie american.

Firma de avocatură Arnold & Porter va acorda „consiliere strategică” şi va face lobby pe lângă autorităţile americane în baza unui contract pe şase luni în valoare de 750.000 de dolari, care a intrat în vigoare luna aceasta.

Ankara a comandat peste 100 de avioane nedetectabile de radar F-35 şi produce componente ale acestora, dar a fost exclusă din program în 2019, SUA invocând ameninţări de securitate după ce Turcia a cumpărat sistemul rusesc S-400.

Contractul a fost semnat cu compania SSTEK Defence Industry Technologies din Ankara, deţinută de Preşedinţia industriilor de apărare din Turcia (SSB), principala autoritate turcă pentru industria militară. Arnold & Porter va "acorda consiliere SSB şi contractorilor turci în privinţa unei strategii pentru rămânerea în programul Joint Strike Fighter, ţinând cont de factorii geopolitici şi comerciali complecşi aflaţi în joc", se arată în contract, potrivit Agerpres.

Ankara a denunţat eliminarea sa din program ca nedreaptă, în timp ce preşedintele turc şi-a exprimat speranţa că vor exista evoluţii pozitive sub administraţia Biden.

În pofida excluderii din program şi a sancţiunilor impuse industriei de apărare din Turcia în luna decembrie, Pentagonul a asigurat că va continua să cumpere componente-cheie pentru F-35-uri de la contractorii turci.

Directorul tur de comunicare a subliniat joi căTurcia a plătit deja pentru o parte din comanda de avioane F-35.

„Turcia a plătit până şi o taxă de depozitare pentru aceste avioane care nu au fost livrate”, a declarat acesta la o reuniune a NATO de joi.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a atenţionat după întrunirea miniştrilor apărării din ţările NATO că „a pus clar în atenţie aliaţilor noştri că impunerea restricţiilor, tentativele de sancţionare sau chiar ameninţările de sancţiuni contra Turciei” nu fac decât să slăbească alianţa transatlantică.

Ankara şi-a prezentat oferta pentru a renunţa la folosirea sistemului antiaerian rusesc S-400. Răspunsul Washingtonului

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite