Turcia şi Rusia sar în ajutorul contestatului preşedinte al Venezuelei. Erdogan: „Fratele meu Maduro! Rezistă, te susţinem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Turciei, Recept Edogan şi omologul său venezuelean, Nicolas Maduro
Preşedintele Turciei, Recept Edogan şi omologul său venezuelean, Nicolas Maduro

Contestat în stradă de proprii cetăţeni, dar şi de Statele Unite, Argentina, Brazilia, Guatemala, Canada, Columbia, Costa Rica, Peru, Chile şi Ecuador, cel preşedintele Venezuelei, Nicolas Madură este susţinut de Mexic, Turcia şi Rusia.

Mexicul, condus de preşedintele de stânga Andrés Manuel Lopez Obrador, a anunţat că îşi menţine sprijinul acordat liderului socialist, recunoscând „autorităţile alese potrivit Constituţiei venezuelene”.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale de la Ankara a declarat joi că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a declarat susţinerea pentru omologul său din Venezuela, Nicolas Maduro, după ce liderul opoziţiei unite de la Caracas, Juan Guaido s-a declarat preşedinte interimar.

 Potrivit oficialului turc, Erdogan i-a transmis lui Maduro: "Fratele meu Maduro! Rezistă, te susţinem".

 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat solidaritatea cu regimul Maduro într-un mesaj postat pe Twitter: „Suntem alături de tine”. Detaliu interesant – liderul de la Ankara şi-a însoţit mesajul cu hashtag-ul #WeareMADURO, semn că doreşte să genereze şi o mişcare de susţinere pe reţele de socializare.

Turcia sub conducerea lui Erodgan îşi "va menţine poziţia sa principială împotriva tentativelor de lovitură de stat", a adăugat oficialul turc, informează agenţia The Associated Press.

Turcia are relaţii economice şi politice strânse cu Venezuela condusă de regimul Maduro. De altfel, în cursul unui vizite în Venezuela, în luna decembrie, preşedintele Erdogan a criticat sancţiunile americane la adresa Caracasului, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o profundă criză economică.

Într-o vizită din septembrie 2018 a lui Nicolas Maduro în Turcia, Recep Tayyip Erdogan i-a promis investiţii de 4,5 miliarde de dolari în Venezuela. Ce doi lideri au semnat mai multe acorduri de cooperare în diferite sectoare economice, precum industria minieră, turism sau apărare. Totodată, Turcia este şi principala sursă de ajutoare umanitare pentru Venezuela, precum şi de echipament medical, prin agenţia de dezvoltare TIKA. Ce poate oferi la schimb Maduro? Resurse naturale ieftine. 

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, a avertizat SUA împotriva unei eventuale intervenţii militare în Venezuela, afirmând că o asemenea acţiune ar fi catastrofică.De asemenea, adjunctul ministrului de Externe rus a transmis că Rusia susţine Guvernul lui Maduro: „Venezuela este prietenul şi partenerul nostru strategic”.

Mai mulţi parlamentari din Duma de Stat au criticat decizia preşedintelui american Donald Trump de a-i oferi suport politic lui Juan Guaido.

Senatorul Konstantin Kosacev, şeful Consiliului federal pentru afaceri externe, a acuzat SUA de imixtiune în treburile interne ale Venzuelei.

Liderul Comisiei pentru relaţii internaţionale din Duma de Stat, Leonid Sluţki, protagonistul unui scandal sexual în 2018, a declarat că Venezuela este ţinta unui lovituri de stat „distructive”, transmite The Moscow Times.

Rusia a pus ochii pe petrolul şi aurul din subteranele Venezuelei, printr-o invesiţie recentă de 6 miliarde de dolari, dar o sprijină şi militar.

În decembrie 2018, două bombardiere ruseşti cu capacitate nucleară TU-160 aterizau la Caracas, atrăgând atenţia comunităţii internaţionale. Era o demonstraţie de forţă a Kremlinului în semn susţinere pentru regimul lui Nicolas Maduro. 

Secretarul american de stat Mike Pompeo a criticat această decizie, în timp ce experţii în securitate şi-au exprimat îngrijorarea privind o posibilă plasare a unei baze militare ruseşti în Venezuela, mutare geostrategică ce ar putea aduce Statele Unite şi Rusia într-un scenariu similar crizei rachetelor din Cuba din 1962.

 

Juan Gauido, preşedintele Parlamentului din Venezuela,  controlat de opoziţia unită, s-a autoproclamat preşedinte interimar miercuri, obţinând susţinerea Statelor Unite şi a mai multor state din America Latină. Preşedintele Nicolas Maduro, care ar fi preluat al doilea mandat în urma unor alegeri frauduloase, a rupt miercuri seară relaţiile cu Statele Unite.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis miercuri să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Maduro a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice şi a oferit personalului american 72 de ore de a părăsi Venezuela.

Mai multe surse au informat că firmele de energie din SUA ar putea impune sancţiuni sectorului de petrol din Venezuela chiar în această săptămână dacă situaţia politică se înrăutăţeşte.

Orice schimbare de guvern în Venezuela va veni în baza unei schimbări de poziţie a forţelor armate. Până acum, armata a fost alături de Maduro în două proteste de stradă.

Armata respinge autoproclamarea preşedintelui parlamentului, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei, a anunţat miercuri ministrul apărării, Vladimir Padrino, transmite AFP.

„Disperarea şi intoleranţa subminează pacea naţiunii. Noi, soldaţi ai patriei, nu acceptăm un preşedinte impus în umbra unor interese obscure, nici autoproclamat în marja legii. Armata apără Constituţia noastră şi este garantul suveranităţii naţionale”, a scris ministrul pe Twitter.

Uniunea Europeană a îndemnat miercuri să fie ascultată „vocea” poporului din Venezuela şi s-a pronunţat pentru alegeri „libere”, fără să adopte deocamdată o poziţie similară cu a Statelor Unite care l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido ca preşedinte interimar, notează AFP.

„La 23 ianuarie, poporul venezuelan a cerut masiv democraţie şi posibilitatea de a-şi hotărî liber propriul destin. Vocea sa nu poate fi ignorată”, a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, în numele celor 28.

„UE îndeamnă la deschiderea imediată a unui proces politic care să conducă la alegeri libere şi credibile, conform ordinii constituţionale”, a adăugat şefa diplomaţiei europene într-un comunicat.

Comisia Europeană a refuzat joi să-l recunoască explicit pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, drept liderul interimar al ţării, şi a cerut măsuri politice care să ducă la noi alegeri, transmite Reuters.

”Suntem de partea forţelor democratice din ţară”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei într-o conferinţă de presă.

Întrebată insistent de ce Uniunea Europeană nu l-a recunoscut până acum pe Guaido, purtătoarea de cuvânt a răspuns: Dorinţa noastră este să ne concentrăm pe ce se întâmplă în Venezuela ... sprijinim Adunarea Naţională (al cărei lider este Guaido), am dori o procedură politică prin care să se ajungă la alegeri”.

O poziţie precaută a avut şi Germania pe acest subiect: ”Adunarea Naţională, aleasă democratic, are un rol special de jucat în acest caz”.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a salutat, joi, „curajul sutelor de mii de venezueleni care au ieşit în stradă pentru libertate”, în faţa „alegerii ilegitime a lui Nicolas Maduro”. Într-un mesaj postat pe Twitter, Macron a afirmat că „Europa susţine restaurarea democraţiei” în Venezuela.

Cu puţin înainte de autoproclamarea lui Juan Guaido, Curtea Supremă a Venezuelei, cea mai înalt instanţă juridică a ţării, alcătuită din fideli ai regimului, a anunţat că a ordonat o anchetă penală contra membrilor parlamentului, acuzându-i de uzurparea prerogativelor preşedintelui Maduro.

Preşedintele Venezuelei, liderul socialist Nicolas Maduro a declarat miercuri în faţa susţinătorilor săi că va rupe relaţiile diplomatice cu SUA şi le dă diplomaţilor 72 de ore să părăsească Venezuela.

Cel puţin 16 persoane au murit miercuri în urma protestelor anti-guvernamentale declanşate în Venezuela, a informat portalul de ştiri El Pitazo, citat de agenţia Tass.

Mii de venezueleni au ieşit să protesteze în mai multe localităţi din Venezuela, cerând demisia lui Maduro.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite