Turcia, reacţie după prezentarea „hărţii islamului“ de către guvernul austriac: „Inadmisibil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Ministerului de Externe al Turciei, în Ankara Foto Shutterstock
Sediul Ministerului de Externe al Turciei, în Ankara Foto Shutterstock

Ministerul turc de Externe denunţă drept ”inadmisibilă” prezentarea de către Guvernul austriac a unei ”hărţi a islamului”, care a provocat un val de condamnări în rândul musulmanilor, relatează AFP.

”Prezentarea de către ministrul austriac al Integrării Susanne Raab a unei hărţi cu toate asociaţiile musulmane din Austria (...) este inadmisibilă”, a denunţat vineri, într-un comunicat Ankara.

Turcia îndeamnă totodată Austria să renunţe la ”fişarea musulmanilor” şi să adopte ”o politică responsabilă”.

Prezentarea de către Guvernul austriac a unei ”hărţi a islamului” pe Internet a provocat joi un val de condamnări în rândul musulmanilor din Austria, care denunţă o ”stigmatizare” care-i ”expune masiv insecurităţii”.

Ministrul conservator al Integrării Susanne Raab a anunţat joi lansarea unui nou site de web, denumit ”harta naţională a islamului”.

Marele public poate astfel să găsească numele celor peste 600 de moschei şi asociaţii, adresele acestora, identitatea conducătorilor acestora şi eventuale legături ale acestora în străinătate.

Susanne Raab a dat asigurări că nu este vorba despre lansarea unei ”suspiciuni generalizate cu privire la musulmani”, ci despre demascarea ”în curtea din spate” a ”ideologiilor” care pun în discuţie ”valorile democraţăiei liberale”.

Această hartă a fost realizată în urma unei colaborări între Universitatea din Viena şi Centrul de Documentare a Islamului Politic, un organism înfiinţat în 2020 de coaliţia conservatorilor cu Verzii.

Verzii s-au distanţat însă de această iniţiativă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite