Turcia: Poliţia reprimă o manifestaţie la Izmir, în urma tragediei miniere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia turcă a recurs joi la gaze lacrimogene pentru a dispersa o mulţime de aproximativ 20.000 de manifestanţi care denunţă, la Izmir (vest), neglijenţa Guvernului islamo-conservator într-un grav accident de mină, soldat cu 282 de morţi, potrivit agenţiei Dogan, relatează AFP.

Kani Beko, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Revoluţionare din Turcia (DISK), unul dintre principalele sindicate din ţară, a fost spitalizat în urma asaltului violent al poliţiei, precizează agenţia.

Patru sindicate au anunţat o grevă de o zi, joi, în întreaga ţară, un omagiu adus minerilor morţi în drama din mina de cărbune de la Soma, situată la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Izmir.

Premierul islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a respins orice responsabilitate a Guvernului său în această catastrofă industrială, însă opoziţia şi anumite sindicate acuză neglijenţa şi indiferenţa acestuia faţă de muncitori în general.

Câteva mii de persoane s-au reunit joi, înainte de prânz, la Istanbul şi Ankara, la chemarea sindicatelor.
 

Bilanţul catastrofei miniere a ajuns la 282 de morţi


Noi cadavre au fost scoase în noaptea de miercuri spre joi din mina din vestul Turciei, unde a avut loc un accident marţi, bilanţul morţilor ajungând la 282, a anunţat joi dimineaţa ministrul turc al Energiei, relatează AFP.

"La ora locală 8.00 (8.00, ora României) avem 282 de morţi", a declarat Taner Yildiz.

Bilanţul anterior, comunicat de Taner Yildiz, era de 274 de morţi

Accidentul a avut loc într-o mină de cărbune din regiunea Soma (Manisa), la aproximativ 80 de kilometri nord de oraşul Izmir, în vestul Turciei.

Potrivit autorităţilor, în subteran s-ar mai afla încă 90 de mineri, dar şansele lor de supravieţuire sunt aproape nule. "Nu am mai scos mineri în viaţă în ultimele 12 ore", a subliniat ministrul, adăugând că echipele de salvare nu au încă acces în două galerii din mină.

Preşedintele Abdullah Gül a sosit joi după-amiază la locul tragediei, unde a fost desfăşurat un important dispozitiv de securitate.

Sindicatele din administraţia publică au făcut apel la grevă joi, pentru a denunţa responsabilitatea şi neglijenţa Guvernului în accident.

Mii de persoane au ieşit în stradă joi dimineaţă la Istanbul şi Ankara, în urma apelului lansat de patru sindicate. "Nu este un accident, este un masacru", scria pe o pancartă desfăşurată de un membru de sindicat, cerând demisia Guvernului turc.

În urma dramei, Turcia a anunţat trei zile de doliu naţional. Programele de televiziune au fost întrerupte şi numeroase ceremonii anulate.

Tragedia intervine într-un context politic foarte tensionat în Turcia între regimul premierului Recep Tayyip Erdogan şi opoziţie. Scena politică este tensionată după mai multe luni de criză, pe care victoria Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP, aflat la putere) la recentele alegeri locale din luna martie, în pofida unui vast scandal de corupţie, nu au reuşit să o diminueze.

Poliţia a intervenit împotriva manifestanţilor la Istanbul şi Ankara.

Forţele de securitate se află în stare de alertă în condiţiile în care accidentul intervine cu câteva zile înainte de aniversarea primelor manifestaţii care au avut loc în Piaţa Taksim, din Istanbul, la 28 mai, ce s-au transformat ulterior într-un protest neobişnuit împotriva regimului aflat la putere din 2002.

Premierul Erogan, care s-a deplasat miercuri la locul tragediei, a anunţat o "anchetă amplă" privind cauzele accidentului şi a respins orice responsabilitate a Guvernului.

În total, 787 de mineri se aflau în galeriile subterane în momentul exploziei, ale cărei cauze nu au fost stabilite.

Potrivit presei locale, în urmă cu trei săptămâni, Parlamentul a refuzat formarea unei comisii în vederea securităţii minelor din Turcia. Cele trei partide de opoziţie au prezentat propuneri în acest sens, dar acestea au fost respinse de partidul AKP.

Accidentele de mină sunt frecvente în Turcia, în special în cele din sectorul privat, unde, în anumite cazuri, nu sunt respectate normele de securitate.

Potrivit unui bilanţ publicat de presă, 3.000 de mineri şi-au pierdut viaţa din 1940 în accidente miniere produse Turcia.

Preşedintele Gül, la locul accidentului

Preşedintele Abdullah Gül a sosit joi la locul catastrofei miniere de la Soma, în vestul Turciei, unde 282 de mineri au murit într-un accident care a avut loc marţi, a constatat AFP.

Gül, însoţit de către preşedintele Parlamentului Cemil Ciçek, urmează să susţină o conferinţă de presă după ce a vizitat, la spital, persoane rănite în cea mai gravă tragedie industrială din Turcia.

Importante măsuri de securitate au fost luate înainte de sosirea preşedintelui, după ce miercuri premierul Recep Tayyip Erdogan a fost puternic huiduit de locuitori furioşi din oraşul Soma.

Maşina în care se afla Erdogan a fost înconjurată şi atacată de protestatarii nervoşi de declaraţiile acestuia cu privire la accidentul minier din Turcia.
Unii protestatari îi reproşează premierului Erdogan că a ignorat avertismentele repetate privind lipsa de securitate a minelor din Turcia.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a respins orice responsabilitate a Guvernului său în catastrofa minieră de la Soma.

Potrivit echipelor de salvare, zeci de mineri ar fi în continuare blocaţi în mai multe galerii subterane ale mine de la Soma.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite