Turcia: Prima livrare a sistemului rus de apărare antiaeriană de tip S-400 a sosit la Ankara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Prima livrare a sistemului rus de apărare antiaeriană de tip S-400 a sosit vineri la Ankara, anunţă Ministerul turc al Apărării, ceea ce poate conduce la impunerea unor noi sancţiuni americane şi la deteriorarea şi mai mult a relaţiilor turco-americane, relatează CNN şi The Associated Press.

Hotărârea Turciei de a achiziţiona sistemul rus consolidează relaţiile între preşedinţii turc Recep Tayyip Erdogan şi rus Vladimir Putin şi reprezintă un ultim pas înapoi dintr-o serie în relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite, ambele state membre NATO, comentează postul american.

”Primul grup de echipamente” ale sistemului de apărare antiaeriană de tip S-400 a sosit la o bază aeriană situată în apropiere de capitala turcă, a anunţat Ministerul turc al Apărării într-un comunicat, relatează The Associated Press.

Washingtonul şi-a îndemnat ferm aliatul în cadrul NATO să renunţe la acest contract de achiziţionare a sistemului rus - în valoare de două miliarde de dolari, porivit unor estimări -, ameninţând Ankara că se expune unor sancţiuni economice în baza Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) în cazul în care realizează tranzacţia.

Statele Unite au ameninţat, de asemenea, că nu va permite Turciei să mai participe la programul producţiei avionului american de luptă invizibil pe radar de tip F-35.

Sistemul rusesc este incompatibil cu sistemele NATO şi reprezintă o ameninţare la adresa avioanelor de tip F-35, au subliniat Statele Unite în mai multe rânduri.

Impunerea unor eventuale noi sancţiuni Turciei ar deteriora şi mai mult relaţiile deja tensionate între cei doiali NATO, după ce Statele Unite au impus anul trecut sancţiuni Turciei din cauza încarcerării pastorului american Andrew Bronson, ceea ce a condus la o criză a monedei turce.

Contractul între Rusia şi Turcia - primul astfel de contract între Moscova şi un stat membru NATO - alimentează temeri cu privire la o intrare a Ankarei în sfera de influenţă rusă.

Turcia a refuzat să dea curs presiunilor exercitate de Statele Unite, subliniind că alegerea echipamentelor în domeniul apărării pe care vrea să le achiziţioneze este o problemă de suveranitate naţională.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite