Turcia i-a transmis ambasadorului israelian să părăsească teritoriul său

Turcia i-a transmis ambasadorului israelian să părăsească teritoriul său

FOTO Arhivă

Ambasadorul Israelului la Ankara a fost convocat la Ministerul turc de Externe şi invitat să părăsească teritoriul Turciei. Acţiunea vine după ce Turcia şi-a rechemat ambasadorul din Israel, iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat conducerea israeliană că seamănă „terorismul de stat“ în cazul palestinienilor. Şaizeci de manifestanţi palestinieni au fost ucişi de armata israeliană la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel.

Ştiri pe aceeaşi temă

Regimul de la Ankara vrea ca ambasadorul Israelului în Turcia să părăsească ţara şi l-a informat de acest lucru, a spus un reprezentant al Ministerului turc de Externe pentru portalul Sputnik News.

Convocat la Ministerul turc de Externe, ambasadorul israelian a fost informat în legătură cu rechemarea omologului său turc din Israel şi a fost invitat să se întoarcă în ţara sa.

Diplomaţia turcă acţionează în semn de răspuns la violenţele de la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel.

Zeci de mii de palestinieni au protestat luni faţă de mutarea ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Conform ultimului bilanţ furnizat de autorităţile din Gaza, 60 de palestinieni au fost ucişi de armata israeliană.

Preşedintele Turciei a criticat dur intervenţia armatei israeliene şi a acuzat statul evreu că seamănă „terorismul de stat“.

„Ceea ce a făcut Israelul este un genocid. Condamn această dramă umanitară, acest genocid, indiferent de unde vine, din Israel sau din America“, le-a spus Erdogan unor studenţi turci la Londra.

În opinia preşedintelui turc, prin mutarea ambasadei la Ierusalim, americanii s-au discreditat în calitate de mediatori în conflictul israeliano-palestinian.

Pe de altă parte, premierul turc Binali Yildirim a făcut apel marţi la ţările musulmane să-şi „reconsidere“ relaţiile cu Israelul.

„Ţările musulmane trebuie să-şi reconsidere relaţiile cu Israelul. Lumea musulmană trebuie să acţioneze colectiv şi să vorbească pe o singură voce în faţa acestui masacru“, a declarat premierul turc la o reuniune la Ankara a grupului parlamentar al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării, aflat la putere.

Premierul israelian a justificat recursul la forţă prin dreptul ţării sale de a-şi apăra frontierele de acţiunile „teroriste“ ale mişcării islamiste palestiniene Hamas, aflată la guvernare în Fâşia Gaza.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările