Turcia: Erdogan l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, după publicarea datelor privind inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan FOTO Shitterstock
Recep Tayyip Erdogan FOTO Shitterstock

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, după publicarea datelor anuale ale inflaţiei, informează AFP, citând un decret publicat sâmbătă.

Şeful Oficiului Naţional de Statistică, Sait Erdal Dincer, a fost criticat după ce la începutul lunii ianuarie a publicat date care arătau rata anuală a inflaţiei la 36,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani. Opoziţia a spus că cifra a fost subestimată, apreciind că creşterea efectivă a costului vieţii a fost de cel puţin două ori mai mare.

Preşedintele Erdogan nu şi-a explicat decizia de a-l numi pe Erhan Cetinkaya, fost vicepreşedinte al autorităţii de reglementare bancară din Turcia, ca noul şef al statisticilor de stat.

Inflaţia a crescut la peste 36% pe parcursul unui an în decembrie în Turcia, un record din septembrie 2002, din cauza prăbuşirii lirei turceşti.

Dar preşedintele Erdogan, aflat într-o poziţie incomodă cu optsprezece luni înainte de alegerile prezidenţiale, continuă să-şi apere alegerile. Creşterea preţurilor de consum, de peste şapte ori mai mare decât ţinta iniţială a guvernului, la 13,58% doar în decembrie, se explică prin scăderea cu aproape 45% a lirei turceşti faţă de dolar într-un an, în ciuda măsurilor de urgenţă anunţate de şeful statului la mijlocul lunii decembrie.

Conştient de pagubele cauzate nu numai economiei, ci şi cotei sale de încredere, Recep Tayyip Erdogan a promis la începutul lunii ianuarie că  "va aduce inflaţia înapoi la o singură cifră cât mai curând posibil".

Aceste cifre fac obiectul unei bătălii politice acerbe: opoziţia şi o parte a populaţiei acuză Oficiul Naţional de Statistică (Tüik) că subestimează cu bună ştiinţă creşterea preţurilor, alimentată de politica economică a preşedintelui care a determinat banca centrală turcă să scadă sistematic ratele dobânzilor în ultimele luni.

Recep Tayyip Erdogan l-a numit, de asemenea, pe fostul vicepremier Bekir Bozdag ca nou ministru al justiţiei, pentru a-l înlocui pe membrul veteran al partidului de guvernământ Abdulhamit Gul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite