Turcia a bombardat intensiv poziţii kurde din nordul provinciei siriene Alep

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tancuri ale armatei turce poziţionate la Oncupinar, în provincia Kilis, la graniţa cu Siria FOTO AP
Tancuri ale armatei turce poziţionate la Oncupinar, în provincia Kilis, la graniţa cu Siria FOTO AP

Turcia a bombardat în mod intensiv, joi seara, zonele aflate sub controlul kurzilor în nordul provinciei Alep, în Siria, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit AFP online.

„Turcia bombardează zone kurde la nord de Alep, în cadrul celui mai puternic atac asupra acestei regiuni de când a început să bombardeze aceste poziţii, în urmă cu câteva zile“, a anunţat organizaţia nonguvernamentală (ONG) cu sediul în Marea Britanie.

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, a declarat pentru AFP că bombardamentele au vizat bastionul kurd de la Afrin, ci nu doar zone aflate de puţin timp sub controlul Forţelor Democratice Siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă dominată de Unităţile pentru Protecţia Poporului kurd (YPG).

Susţinute de raiduri ale forţelor aeriene ruse, forţe FDS au cucerit mai multe localităţi care se aflau sub controlul rebelilor, în nordul provinciei Alep, în apropiere de frontiera cu Turcia, transmite Mediafax.

Înaintarea forţelor FDS alarmează Turcia, care efectuează bombardamente asupra acestora de sâmbătă.

Ankara a atacat joi, pentru prima dată, oraşul Afrin, unde doi civili au fost ucişi, iar alţi 28 răniţi, potrivit lui Abdel Rahmane.

Aceste bombardamente au fost lansate după ce Guvernul turc a acuzat YPG  de comiterea atacului de miercuri seara de la Ankara.

„Acest atac a fost lansat de un membru YPG în cooperare cu membri ai organizaţiei teroriste separatiste PKK din Turcia“, a spus premierul Turciei, într-o conferinţă de presă.

Cel puţin 28 persoane au murit, iar alte 61 au fost rănite în atentatul comis miercuri seară cu un vehicul-capcană în centrul oraşului turc Ankara. Explozia a vizat autocare militare care erau oprite la un semafor, a anunţat armata turcă. Atentatul a avut loc în apropierea sediului Statului Major general al armatei turce, nu departe de Guvernul şi Parlamentul Turciei.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat anterior că ţara sa nu va accepta niciodată crearea unui bastion kurd la frontiera sa cu Siria şi că va continua să bombardeze poziţiile miliţiilor kurde siriene. „Nu vom accepta niciodată un nou Kandil (bază a Partidului Muncitorilor din Kurdistan în Irak, n. red.) la frontiera noastră“, a declarat Erdogan. „Îmi pare rău, nu se pune problema ca noi să oprim raidurile asupra forţelor kurde în Siria“, a adăugat el.

17 suspecţi arestaţi după atentatul de la Ankara

Poliţia turcă a arestat 17 suspecţi în ancheta privind atentatul cu maşină-capcană comis miercuri seară în centrul Ankarei, a anunţat vineri procurorul de caz, precizând că investigaţia este aproape finalizată, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Suspecţii, a căror identitate nu a fost dezvăluită, au fost arestaţi în şapte provincii turce. Forţele de ordine se află în continuare în căutarea unui suspect, a mai spus procurorul-şef al Ankarei, Harun Kodalak, citat de agenţia Anadolu.

Potrivit lui Kodalak, „ancheta este deja aproape finalizată, iar responsabilii statului vor face în curând anunţurile necesare“.

Potrivit AFP, premierul Davutoglu s-a deplasat vineri dimineaţă la locul atentatului, unde a depus flori şi s-a recules, împreună cu ministrul apărării, Ismet Yilmaz, şi cel de interne, Efkan Ala.

Acuzaţiile premierului turc au fost respinse de Saleh Muslim, liderul Partidului Uniunii Democratice (PYD), al cărui braţ armat este YPG, şi de Cemil Bayik, unul din responsabilii PKK.

Kurzii sirieni acuză Turcia că plănuieşte o invazie în Siria

Turcia caută să folosească atentatul din această săptămână de la Ankara ca pretext pentru a efectua atacuri aeriene şi o campanie terestră împotriva principalei miliţii kurde în Siria, a afirmat un purtător de cuvânt al YPG, dezminţind la rândul său orice implicare a kurzilor sirieni în atacul din capitala turcă, relatează vineri agenţia DPA, citată de Agerpres.

„Primul lucru pe care l-au făcut după atac a fost să ne acuze. Inventează un pretext în timp ce caută să intre în Rojava'“, a declarat Redur Xelil, un purtător de cuvânt al miliţiei kurde, pentru agenţia de presă prokurdă Firat. Rojava este ceea ce kurzii numesc Siria de Nord.

După ce ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că secretarul de stat american, John Kerry, i-ar fi spus că unităţile YPG „nu pot fi de încredere“, Xelil a dezminţit faptul că ar fi avut loc vreo schimbare în politica americană faţă de kurzi.

SUA susţin înaintarea YPG împotriva grupării extremiste Statul Islamic (SI) în estul Siriei începând din 2014 şi nu există nici un indiciu privind o schimbare a poziţiei Washingtonului.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), bombardamentele Turciei, „care au durat şapte ore, au fost cele mai dure“ ce au avut loc vreodată în provincia siriană Alep.

Turcia este un susţinător puternic al rebelilor sirieni, aflaţi în prezent în colaps în Alep ca urmare a loviturilor aeriene ruseşti intense. În nordul provinciei, în apropiere de oraşul cheie Azaz, situat în apropiere de graniţa cu Turcia, kurzii au cucerit noi teritorii.

Turcia a afirmat că este nevoie de o operaţiune terestră în Siria, dar că ea necesită participarea SUA. Conform revistei germane Der Spiegel, NATO ar fi avertizat Turcia că, dacă ajunge în dificultate cu Rusia în cursul unei operaţiuni terestre în Siria, atunci alianţa nu va putea să se implice.

Turcia continuă totodată să lupte împotriva rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care au legături cu YPG, pe teritoriul său, după ruperea, în 2015, a unui armistiţiu ce dura de doi ani, notează Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite