Turcia anunţă că va readuce la viaţă oraşul-fantomă cunoscut odinioară ca „Perla Ciprului“

Turcia anunţă că va readuce la viaţă oraşul-fantomă cunoscut odinioară ca „Perla Ciprului“

Oraşul-fantomă Varosha FOTO EPA

Ministrul turc de Externe a confirmat vineri că staţiunea balneară Varosha, cunoscută odinioară ca „Perla Ciprului“, va fi readusă la viaţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mevlut Cavusoglu afirmă că statul turc face pregătiri pentru redeschiderea Varosha, devenit un oraş-fantomă după intervenţia armatei turce în 1974. Zvonuri în acest sens circulă încă de la începutul acestui an.

„Da, facem pregătiri. Varosha va fi redeschisă“, i-a declarat şeful diplomaţiei turce unui reporter al postului de televiziune CNN-Turk.

Parte a aglomeraţiei Famagusta, staţiunea balneară Varosha a fost abandonată după venirea trupelor turce şi împrejmuirea ei cu sârmă. Trupele turce au intrat în Varosha în 1974, pe fondul unei intervenţiei lansate în scopul prevenirii reataşării Ciprului la Grecia.

De atunci, insula Cipru este împărţită în două părţi: una greacă, Republica Cipru, membră a Uniunii Europene, şi alta turcă, Republica Turcă a Ciprului de Nord, autoproclamată şi nerecunoscută la nivel internaţional.

După intrarea armatei turce, locuitorii din Varosha s-au văzut obligaţi să fugă spre sud, în partea greacă a insulei.

Varosha în 1972 FOTO Doros Partasides via Daily Mail

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: