Anarhie în Irak: Insurgenţii islamişti SIIL se îndreaptă către Bagdad. Turcia ameninţă cu o ripostă „foarte dură”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turcia ameninţă cu o ripostă „foarte dură”, dacă cetăţenii săi secrestraţi în Irak vor avea de suferit FOTO Reuters
Turcia ameninţă cu o ripostă „foarte dură”, dacă cetăţenii săi secrestraţi în Irak vor avea de suferit FOTO Reuters

După ce insurgenţii islamişti din oraşul irakian Mosul au sechestrat 48 de persoane în consulatul Turciei, autorităţile de la Ankara au avertizat, miercuri, că vor riposta „foarte dur” în cazul în care persoanele luate ostatice vor avea de suferit, informează AFP.

„Toţi cei implicaţi trebuie să ştie că, dacă le vor face şi cel mai mic rău cetăţenilor noştri, vor exista represalii severe”, a precizat Ministerul turc de Externe.

Potrivit unui oficial turc a cărui identitate nu a fost dezvaluită, printre cele 48 de persoane sechestrate de insurgenţii islamişti se numără şi consulul turc, precum şi copiii acestuia.

După ce în luna ianuarie rebelii irakieni din cadrul organizaţiei Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliată Al-Qaida, au reuşit să preia controlul oraşului Fallujah, în ultimele săptămâni aceştia au pus mâna şi pe oraşul Mosul, al doilea cel mai mare din ţară, cât si pe Tikrit, oraşul natal al fostului lider Saddam Hussein.

În prezent, insurgenţii islamişti SIIL se apropie de capitala Bagdad, în timp ce aproximativ 500.000 de locuitori fug din calea ofensivei rebelilor, informează BBC în pagina sa electronică.

Conform unei înregistrari audio atribuite purtătorului de cuvânt al organizaţiei SIIL, Abu Mohammed al-Adnani, soldaţii grupului şi toţi susţinătorii acestuia sunt îndemnaţi să ajungă la Bagdad.

„Nu vă opriţi să vă extidenţi. Lupta încă nu a făcut ravagii, dar le va face la Bagdad şi Karbala. Mergeţi către capitală”, îndeamnă reprezentanţii organizaţiei SIIL, potrivit AFP.

În acelaşi context, Turcia a cerut miercuri organizarea unei reuniuni de urgenţă a NATO privind securitatea din Irak. Anterior, premierul irakian a cerut recent parlamentului să instaureze „legea marţială”, după ce forţele guvernamentale au predat armele.

image

Locuitorii din provincia Ninive încearcă să treacă pe la un punct de control kurd în Aski Kalak, în încercarea de a părăsi oraşele controlate de rebeli FOTO Getty Images

Totodată, situaţia tensionată din Irak i-a făcut pe oficialii americani să anunţe că Statele Unite sunt pregătite să ofere asistenţă militara guvernului de la Bagdad, în contextul luptelor tot mai tensionate dintre forţele de ordine şi rebeli.

„Washingtonul promite că va colabora cu Guvernul irakian, precum şi cu liderii regionali, pentru a oferi o ripostă la agresiunea organizaţiei Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), una dintre cele mai periculoase grupări teroriste din lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Jennifer Psaki.

Statele Unite ale Americii au decis să îşi retragă trupele combatante din Irak în anul 2011.

Pe de altă parte, Marea Britanie a anunţat că nu are în vedere trimiterea unor militari britanici în Irak, pentru a contracara acţiunile grupurilor rebele.

„În acest moment, nu avem în vedere nicio implicare militare britanică”, a precizat ministrul britanic de Externe, William Hague, adăugând că Irakul a fost lăsat în mâinile conducătorilor aleşi, aceştia fiind responsabili de securitatea propriei ţări.

image

Vehicule incendiate în urma confruntărilor dintre forţele de securitate irakiene şi militanţii SIIL, în oraşul Mosul FOTO Reuters

Un apel la unitatea comunităţii internaţionale în faţa atacurilor insurgenţilor islamişti din Irak a venit miercuri seara şi din partea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

„Condamnâm cu forţă violenţele izbucnite în Irak din cauza unor grupări teroriste ca Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care a preluat controlul asupra Mosul, Tuz Khurmatu, Baiji şi Tikrit. Solicităm comunităţii internaţionale să se unească pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de Irak, contruntat cu o gravă provocare în materie de securitate”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Ban Ki-moon.

Organizaţia Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care deţine între 3.000 şi 5.000 de luptători, este condusă de Abu Bakr al-Baghdadi, un fost comandant şi lider al-Qaeda. 


Citeşte şi:

Oraşele irakiene cad unul câte unul în mâinile insurgenţiilor al-Qaida. Aceştia deţin 48 de ostatici la Consulatul Turciei din Mosul

Insurgenţii islamişti au obţinut controlul total al celui de-al doilea oraş ca mărime din Irak, în urma unei operaţiuni militare organizate care a forţat trupele guvernamentale să-şi predea armele şi să se retragă. Rezultatul ofensivei de marţi demonstrează vulnerabilităţile unui guvern care s-a arătat incapabil să reziste valului de islamişti radicali, la trei ani după retragerea completă a trupelor americane.

Intensificarea terorismului în Irak, condamnată în termeni duri de Statele Unite şi ONU

Organizaţia teroristă Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care deţine controlul asupra provinciei irakiene Ninive şi a oraşului Mosul, reprezintă o ameninţare pentru întreaga regiune, avertizează Departamentul de Stat al Statelor Unite, idee dublată de un mesaj al ONU, relatează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite