Turcia este acuzată că recrutează foşti membri ai Statului Islamic şi îi foloseşte în luptele din Afrin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia este acuzată că recrutează foşti membri ai organizaţiei teroriste Statul Islamic şi îi trimite să lupte împotriva forţelor kurde din Afrin, în nord-vestul Siriei.

Un fost membru al Statului Islamic a declarat pentru The Independent că Turcia recrutează foşti colegi de-ai săi pentru operaţiunea „Ramură de măslin“, pe care a lansat-o la 20 ianuarie în scopul alungării kurzilor din Afrin, un disctrict din provincia Alep.

„Majoritatea luptătorilor folosiţi în Afrin împotriva Unităţilor pentru Protecţia Poorului (YPG) provin din Statul Islamic. Turcia îi antrenează pentru a le modifica tacticile de asalt“, a spus pentru The Independent un bărbat de 32 de ani prezentat cu numele Faraj.

Potrivit acestuia, Turcia vrea astfel să profite de experienţa lor împotriva kurzilor şi să limiteze pierderile pentru armata sa.

Acuzaţii similare, care sunt greu de verificat, au formulat recent şi de membri ai YPG.

Joi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat că va extinde operaţiunea armată din Afrin, următoarea ţintă fiind provincia Idlib, situată tot în nord-vestul Siriei.

Rămâne de văzut dacă armata rusă se va retrage din Idlib în cazul unei intervenţii a Turciei, aşa cum s-a întâmplat în Afrin.

Forţele kurde din Siria au avut un rol crucial în învingerea organizaţiei teroriste Statul Islamic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite