Tunisienii marchează opt ani de la Revoluţia Iasomiei, care a dat startul Primăverii Arabe

Tunisienii marchează opt ani de la Revoluţia Iasomiei, care a dat startul Primăverii Arabe

FOTO EPA-EFE

Tunisienii sărbătoresc luni împlinirea a opt ani de la Revoluţia Iasomiei, care a pus capăt regimului dictatorial al lui Ben Ali (7 noiembrie 1987 – 14 ianuarie 2011) şi a dat startul Primăverii Arabe, o serie de mişcări de proteste din Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este o aniversare cu gust amar, deoarece Tunisia este singura ţară care a mers pe calea democratizării politice, comentează AFP.

Totuşi, în Tunisia, puterea economică a rămas concentrată în mâinile unei elite.

Revoluţia Iasomiei a început la sfârşitul lui decembrie 2010, când Mohamed Bouazizi, un vânzător ambulant, şi-a dat foc în urma confiscării căruţului său de către poliţişti.

Acest gest a scos oamenii în stradă, care s-au arătat nemulţumiţi de şomaj, corupţie sau constrângeri. 

Proteste cu revendicări similare au izbucnit în scurt timp în mai multe ţări din nordul Africii şi Orientul Mijlociu, ducând, printre altele, la înlăturarea de la putere a preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, la 11 februarie 2011, a dictatorului libian Muammar Gaddafi, la 20 octombrie 2011, dar şi la războaiele din Libia şi Siria.

Ben Ali a fugit din ţară la 14 ianuarie 2011. Şi-a găsit refugiul în Arabia Saudită, la Jeddah, un oraş de peste 3 milioane de locuitori de la Marea Roşie.

De atunci, a apărut doar de trei ori în faţa publicului. Ultima dată s-a întâmplat acum o săptămână, cu prilejul căsătoriei fiicei sale Nesrine cu rapperul american k2rhym (foto mai jos).

Ben Ali, alături de soţia sa Leila, fiica sa Nesrine şi rapperul k2rhym

La 82 de ani, Ben Ali apare vizbil slăbit.

Condamnat la închisoare pe viaţă în Tunisia, autorităţile saudite refuză să-l extrădeze.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: