Tunisia protestează, Ben Ali se lăfăie

În timp ce ţara este încă în impas politic, fostul preşedinte stă departe într-un palat luxos pus la dispoziţie de familia regală saudită. Noile autorităţi încearcă să calmeze furia oamenilor, care nu vor să-i mai vadă la putere pe apropiaţii fostului dictator în guvernul de uniune naţională.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mii de tunisieni au continuat şi ieri protestele de stradă în capitală, cerând retragerea miniştrilor din echipa fostului preşedinte Ben Alin din guvernul de tranziţie, şi aşa fragilizat de retragerea a patru membri aparţinând puternicului sindicat UGT. „Poporul se revoltă împotriva partizanilor lui Ben Ali„ , scandau manifestanţii încercuiţi de un important despozitiv de poliţie. În plus, au cerut scoaterea în afara legii a partidului fostului preşedinte. Prim-ministrul Ghannouchi şi preşedintele interimar Fouad Mebazaa au încercat să calmeze furia străzii dând garanţii că membrii opoziţiei care ieri au demisionat din guvern  vor fi reprimiţi.

Ben Ali, tratat regeşte

Fugarul dictator tunisian a fost primit, la sfârşitul săptămânii trecute, în cea mai mare discreţie, la Jeddah, oraş din Arabia Saudită de pe coasta Mării Roşii, care a primit mai mulţi lideri în exil. Aceasta pare să fie prima etapă în drumul spre Libia al familiei Ben Ali, scrie „Le Figaro". În spatele unui zid înalt şi a şapte porţi, păzite în permanenţă de soldaţi, Ben Ali şi familia sa se bucură de un palat din marmură albă, înconjurat de palmieri şi verdeaţă. Ei dispun de personal de servire şi gărzi de corp puse la dispoziţie de rege. În schimbul acestei generozităţi, preşedintele alungat, considerat un refugiat politic din lux, nu şef de stat în vizită, trebuie să fie discret. Arabia Saudită nu-i va permite să facă declaraţii politice sau să se implice în orice fel activitate politică sau să aibă contacte cu oamenii săi din Tunisia.

Popas în drum spre Libia

Pentru a justifica primirea lui Ben Ali, cabinetul regal a spus că a luat în considerare „ circumstanţele excepţionale în care se află poporul tunisian". În realitate, Ben Ali are relaţii bune cu membrii familiei regale saudite. El este amic cu prinţul Nayef bin Abdul Aziz, ministrul de Interne din 1980, în Arabia Saudită, când Ben Ali avea aceeaşi funcţie în Tunisia. Moştenitorul tronului a participat la multe vânători organizate de Ben Ali. În ciuda  relaţiilor prietenoase cu autorităţile de la Riad, pare puţin probabil ca Ben Ali să-şi prelungească prea mult şederea în Arabia Saudită. Sunt voci care spun că familia lui Ben Ali nu va reuşi să se adapteze la rigoarea religioasă din regat, şi aceasta începând cu soţia preşedintelui demis, Leila Trabelsi, fostă coafeză, care este obişnuită să fie în pas cu moda şi nu a purtat niciodată văl islamic. Potrivit RTL, familia Ben Ali ar putea pleca în curând în Libia colonelului Gaddafi, care şi-a exprimat deja disponibilitatea de a o primi.

Conturi blocate

Guvernul Elveţiei a decis ieri să blocheze bunurile fostului preşedinte tunisian Ben Ali şi ale apropiaţilor săi. Ministrul elveţian de Externe Micheline Calmy-Rey a declarat că nu vrea ca centrul financiar al ţării să fie folosit în mod neadecvat. Franţa este şi ea pe urmele averii dictatorului tunisian.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: