Trump vrea ca NATO să fie cu ochii pe China. Europenii sunt sceptici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Trump spune că prioritatea Alianţei Nord-Atlantice ar trebui să fie contracararea puterii cibernetice şi comerciale a Chinei.

Administraţia Trump face presiuni ca NATO să abordeze potenţialele ameninţări venite din China, în timpul şedintelor zilnice de lucru de la Bruxelles şi urmează să pună accent pe acest lucru şi în timpul unei întâlniri dintre miniştrii de Externe, luna viitoare, la Washington, potrivit unor oficiali europeni şi americani. Această mişcare este parte a unei schimbări a orientării SUA de la lupta împotriva terorismului la aşa-numita eră a competiţiei marilor puteri.

Timp de luni de zile, administraţia a încercat să-i convingă pe partenerii europeni să respingă investiţia Chinei în reţelele esenţiale de infrastructură şi telecomunicaţii. Campania a avut parte de o primire călduţă în unele părţi ale Europei, unde aliaţii Statelor Unite sunt deja îngrijoraţi de războiul comercial SUA-China şi de remarcile ostile ale lui Trump la adresa Uniunii Europene şi NATO. 

Deşi mulţi europeni văd China ca pe un potenţial competitor pentru Occident, unii sunt sceptici că NATO,-orientată mai degrabă către descurajarea Rusiei şi încă implicată în războiul îndelungat din Afganistan-este cel mai bun forum pentru a adresa această ameninţare. Până acum, China nu a fost niciodată un subiect-cheie de discuţie în cadrul Alianţei. 

„China ar putea reprezenta o ameninţare la adresa NATO. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să răspundem prin intermediul NATI,” a declarat un oficial european din domeniul apararii, sub condiţia anonimatului, pentru revista Foreign Policy.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a oferit indicii referitoare la această schimbare la o confeinţă importantă de securitate din Germania, de luna trecută. „Este un potenţial adevărat pentru parteneriat şi dialog politic. Însă înălţarea Chinei reprezintă şi o provocare,” a spus el, citând investiţiile Chinei în infrastructura europeană, inclusiv în reţelele de comunciare wireless de generaţia a cincea (5G).

„Vom continua să consultăm, să analizăm şi să examinăm dacă NATO are un rol de jucat în abordarea aspectelor de securitate legate de acest tip de infrastructură,” a adăugat Stoltenberg într-o conferinţă de presă pe 14 martie. „Însă este prea devreme să spunem ceva despre rezultatele consultărilor care au loc acum.”

Oficialii şi experţii nu not cădea de acord asupra a ceea ce alianţa poate adăuga oricărei abordări occidentale privind China. Oficiali americani au clarificat pentru Foreign Policy faptul că Washingtonul nu îndeamnă NATO să înfrunte China, care rămâne al doilea cel mai mare partener comercial al Europei şi una dintre cele mai importante relaţii economice ale Statelor Unite.„La acest moment, sunt doar discuţii cu aliaţii, dar sunt discuţii care trebuie să aibă loc,” a declarat un oficial american.

Rachel Ellehuus, fost oficial al Departamentului de Apărare al SUA, care a lucrat pe probleme legate de NATO şi este acum la Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale, a spus că fără dubiu China caută să-şi mărească influenţa în Europa şi este greu să separi ambiţiile sale comerciale de cele geopolitice. 

„Există această nouă interpretare, aceea că la fel ca Rusia, China încearcă să folosească tranzacţii, bani, finanţări şi investiţii ca monedă de schimb pentru influenţă în Europa,” a spus ea.

Însă discutarea problemei la NATO „nu a fost ceva natural”, potrivit unui oficial european din domeniul apărării, care este familiar cu deliberările interne. „China nu este o ameninţare militară directă pentru NATO. Dar există câteva elemente serioase pe care NATO ar putea să le analizeze,” a adăugat oficialul. Acesta a numit ameninţările de securitate cibernetică în creştere venite din partea Chinei, cooperarea militară dintre Rusia şi China şi investiţiile gigantului telecom Huawei în infrastructura 5G a Europei , pe care oficialii americani îl consideră un cal troian pentru spionii cibernetici ai Beijingului.

Ellehuus a spus că a pune presiune pe NATO pentru a discuta despre China ar putea ajuta. „NATO este o organizaţie politică, precum şi militară. Pot folosi discuţiile pentru a ajunge la un consens şi pentru a evidenţia noi ameninţări,” a spus ea. „Are mecanisme pentru a discuta despre cum să respingi comportamentul malign rus şi chinez, dar nu are parte de toate instrumentele.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite