Trump vrea să discute în continuare cu Coreea de Nord, în pofida ultimului tir de rachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul nord-coreean Kim Jong-un dă mâna cu preşedintele american Donald Trump FOTO Guliver / Getty Images / THE STRAITS TIMES / Kevin Lim
Liderul nord-coreean Kim Jong-un dă mâna cu preşedintele american Donald Trump FOTO Guliver / Getty Images / THE STRAITS TIMES / Kevin Lim

Donald Trump a anunţat joi că vrea să continue negocierile cu Coreea de Nord, aflate pe punctul de a fi reluate după luni de impas, în pofida unei noi escaladări a Phenianului în testele nord-coreene de rachetă, catalogate drept „provocatoare” de către Washington, relatează AFP.

„Ei vor să discute, iar noi vom discuta în curând cu ei”, a declarat preşedintele Statelor Unite, aflat în continuare în căutarea unui succes diplomatic major, în timp ce este împotmolit într-un nou scandal legat de o conversaţie controversată cu preşedintele ucrainean.

O echipă de negociatori nord-coreeni a sosit joi seara în Suedia, unde aceste noi negocieri cu privire la dezarmarea nucleară a Coreei de Nord urmează să înceapă la sfârşitul săptămânii.

Într-o escală la Beijing, emisarul nord-coreean Kim Myong Gil, însoţit de alţi trei oficiali din ţara sa, a confirmat că se duce „la negocieri de nivel operaţional cu Statele Unite”, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap. „Am mari aşteptări şi sunt optimist”, a adăugat el.

La Washington, Departamentul de Stat nu a dorit să spună cine conduce delegaţia sa şi nici când şi unde vor avea loc discuţiile.

Guvernul american aştepta tot mai nerăbdător ca Phenianul să accepte să reia dialogul, aflat într-un punct mort după eşecul summitului de la Hanoi, la sfârşitul lui februarie, între Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un. Săptămâna trecută, un diplomat asiatic evoca la AFP o administraţie Trump redusă la aşteptarea ca Nordul să se manifeste.

„NOUĂ FAZĂ”

Semnalul a fost dat marţi, când diplomaţia nord-coreeană a anunţat o reluare a discuţiilor la sfârşitul acestei săptămâni, ceea ce Statele Unite au confirmat imediat.

Însă la 24 de ore după acest mesaj, Coreea de Nord trăgea o nouă rachetă balistică de tip mare-sol, după ce şi-a multiplicat testele de rachetă cu rază scurtă de acţiune în ultimele luni.

Lansat de pe un submarin „în apele din largul Golfului Wonsan”, acest „nou tip de rachetă balistică”, prezentat drept un Pukguksong-3, „anunţă o nouă fază în încadrarea ameninţării reprezentate de forţele externe”, scria joi agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Este vorba de departe de actul de provocare cel mai puternic de la începutul destinderii cu Statele Unite, în 2018.

Miercuri, Departamentul de Stat a îndemnat Coreea de Nord „să se abţină de la a comite provocări” şi „să rămână angajată în negocieri substanţiale şi susţinute”.

În pofida precizărilor dezvăluite cu privire la natura acestui test, Washingtonul nu intenţionează să amâne reluarea negocierilor.

Franţa a apreciat, însă, că un ”asemenea act din partea Coreei de Nord” ar compromite orice „negocieri serioase”. Împreună cu Regatul Unit şi Germania, ea a cerut o reuniune - cu uşile închise - a Consiliului de Securitate al ONU, cu scopul de a menţine presiunile asupra Phenianului, după ceea ce pare, apreciază ele, „o încălcare gravă” a rezoluţiilor ONU.

Strategia lui Donald Trump este criticată şi la Washington. Primul său critic nu este nimeni altul decât cel care a era, în urmă cu mai puţin de o lună, consilierul său în domeniul securităţii naţionale John Bolton.

„OFENSIVE DE FARMEC DIPLOMATIC”

Bolton a crticiat într-un discurs, luni, atitudinea conciliantă a locatarului Casei Albe, care pare pregătit să închidă ochii în faţa tirurilor de rachete ale „prietenului” său Kim Jong Un, pe care le-a catalogat până acum drept „normale”.

„Atunci când Statele Unite, după ce s-au bătut pentru aceste rezoluţii” la ONU „spun «până la urmă nu ne pasă», alte ţări pot să deducă că nu au nevoie să respecte sancţiunile”, a avertizat fostul consilier.

El a contestat, de asemenea, faptul că liderul nord-coreean este pregătit de o adevărată „denuclearizare”, apreciind că acesta nu caută decât să câştige timp pentru a-şi consolida arsenalul.

În cazul în care devine operaţională, noua rachetă va creşte cu un nivel ameninţarea nucleară nord-coreeană, întrucât Phenianul ar putea să-şi mute baza de acţiune mult dincolo de peninsula coreeană. Ea ar oferi totodată Nordului o capacitate a unei „a doua lovituri”, în eventualitatea unui atac vizându-i bazele militare.

Ankit Panda de la Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani a prezentat proiectilul ca pe o rachetă nord-coreeană cu combustibi solid cu cea mai mare rază de acţiune. În opinia sa, acesta constituie „fără nicio îndoială primul test de rachetă cu capacitate nucleară din noiembrie 2017”.

Acest lucru arată totodată, consideră el, că programul militar al lui Kim Jong Un a „rămas activ în timpul eforturilor de şarm diplomatic din 2018-2019”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite