Trump vrea un acord cu Exxon sau altă companie din sectorul energiei pentru exploatarea rezervelor de petrol din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
petrol siria

Preşedintele american Donald Trump a declarat duminică să vrea să încheie un acord cu ExxonMobil sau cu o altă companie din sectorul energiei pentru exploatarea rezervelor de petrol din Siria, relatează CNBC.

”Ceea ce intenţionez, poate, este că închei un acord cu ExxonMobil sau cu una dintre celelalte mari companii ale noastre, pentru a merge acolo şi a o face aşa cum trebuie...pentru a răspândi bunăstare”, a afirmat Trump.

Preşedintele Trump a identificat petrolul sirian drept o prioritate de securitate naţională a Statelor Unite şi s-a angajat să desfăşoare trupe pentru protejarea rezervelor de petrol ale ţării, în timp ce retrage trupele din regiunile nordice.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat în această săptămână că Statele Unite vor trimite trupe să apere exploatările de petrol din Siria de militanţii Statului Islamic.

”Petrolul este atât de valoros, din multe motive. În primul rând a alimentat ISIS. În al doilea rând, îi ajută pe kurzi, pentru că practic a fost luat de la kurzi...În al treilea rând, ne poate ajuta pe noi, pentru că ar trebui să putem să luăm şi noi o parte”, a spus preşedintele.

Trump a făcut comentariile în cadrul anunţului morţii liderului organizaţiei Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdad, în urma unui raid al armatei americane în Siria.

Într-o conferinţă de presă ulterioară, senatorul american Lindsey Graham, din Carolina de Sud, a susţinut atenţia dată de Trump petrolului sirian, când un reporter a întrebat ”după ce lege a dreptului internaţional” Statele Unite pot lua petrol sirian.

”Acesta a fost o lungă perioadă de timp principala sursă de venituri pentru ISIS. Acum este în posesia Forţelor Democrate Siriene”, care sunt kurzi arabi, majoritatea kurzi, în parteneriat cu Statele Unite. Aşa că nu, nu încalcă nicio lege. În opinia mea, este o politică externă de bun simţ”, a spus Graham.

“Toată lumea are de câştigat. SDF va primi mai mulţi bani, dacă putem moderniza exploatările petroliere”, a adăugat acesta.

Ministrul american al apărării Mark Esper a confirmat relatările că o nouă forţă americană va fi desfăşurată în estul Siriei pentru a împiedica accesul la câmpurile de petrol a miliţiilor organizaţiei teroriste a Statului Islamic. Esper a precizat că noua forţă va dispune de vehicule blindate şi eventual tancuri. Din declaraţiile făcute de Esper încă pe 25 octombrie la Bruxelles, se deduce că noua forţă ar putea avea sute de militari.

Desfăşurarea acestui nou contingent are loc în timp ce sunt retraşi o mie de militari americani din nord-vestul Siriei, unde luptaseră împotriva Statutul Islammic alături de miliţiile kurde din regiune. Acesta sunt acum confruntate cu ofensiva Turciei, care vrea să creeze în regiunea de nord-vest a Siriei, de-a lungul graniţei, o zonă de securitate din care miliţiile kurde trebuie să se retragă.

Revenind la câmpurile petroliere siriene, un purtător de cuvânt al ministerului rus al apărării a reacţionat critic, pe 26 octombrie, la declaraţiile lui Esper, afirmând că Statele Unite nu au nici drept să protejeze câmpurile petroliere de la Deir el-Zor. „Nici legislaţia internaţională, nici cea americană nu justifică planul de a proteja câmpurile petroliere din Siria de sirieni” a susţinut oficialul rus. În conflictul din Siria, Rusia sprijină armata guvernamentală a preşedintelui Bashar al-Assad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite