Trump îi dă undă verde lui Erdogan să atace în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tancuri ale armatei turce mobilizate la graniţa dintre Turcia şi Siria FOTO AFP
Tancuri ale armatei turce mobilizate la graniţa dintre Turcia şi Siria FOTO AFP

Preşedintele american Donald Trump i-a dat undă verde omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să-şi trimită armata în Siria, relatează presa internaţională.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a anunţat duminică seară că Turcia va merge înainte în curând cu operaţiunea sa militară planificată de mult timp pentru instalarea unei „zone de securitate“ în nordul Siriei.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), preluat de AFP, trupele americane mobilizate în nordul Siriei şi-au început luni retragerea din apropiere de frontiera turcă. Mai exact, militarii americani au părăsit două poziţii-cheie - Ras al-Ain şi Tal Abyad - şi s-au poziţionat într-o bază militară din apropiere.

Astfel, partea americană deschide posibilitatea lansării unei ofensive a armatei turce împotriva forţelor kurde din zonă (YPG). Aliate ale SUA, forţele kurde au contribuit în mare măsură la înfrângerea organizaţiei teroriste Statul Islamic.

Expuse în faţa ofensivei turce, aceste forţe avertizează acum asupra riscului resurgenţei Statului Islamic şi anulării unor „ani de lupte fructuoase“ împotriva jihadiştilor.

Kurzii din nordul Siriei se pregătesc intens de sosirea armatei tuce, săpând tuneluri şi întărindu-şi poziţiile, în timp ce ONU se aşteaptă la „ce e mai rău“, îndeosebi la o nouă criză umanitară.

Sâmbătă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că îşi va trimite din nou armata în Siria.

Operaţiunea aeriană şi terestră la est de Eufrat ar putea începe în orice moment, a precizat Erdogan, în opinia căruia Washingtonul nu a făcut suficient pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi sirieni de la frontiera turcă.

Turcia este hotărâtă „să cureţe“ nordul Siriei de „teroriştii“ care îi ameninţă securitatea, a insistat luni ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu.

În august, Ankara şi Washingtonul s-au înţeles asupra stabilirii unei zone de securitate în nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

„Nu vom ezita să transformăm orice atac neprovocat al Turciei într-un război la frontieră pentru a ne apăra pe noi şi poporul nostru“, i-a răspuns Ankarei Mustafa Bali, un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene, coaliţia arabo-kurdă care include şi YPG.

Turcia a intervenit deja de două ori în Siria în ultimii trei ani. Prima sa operaţiune, în 2016, a vizat Statul Islamic, iar cea de-a doua, în 2018, pe militanţii kurzi din YPG.

Erdogan este aşteptat luna viitoare la Washington, într-o vizită dominată cel mai probabil de discuţii pe chestiuni militare, în special de controversata achiziţie de către Turcia a sistemului rusesc de rachete S-400, o tranzacţie ce a nemulţumit partea americană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite