Trump îl trimite pe vicepreşedintele Mike Pence în Turcia pentru a negocia cu Erdogan

Trump îl trimite pe vicepreşedintele Mike Pence în Turcia pentru a negocia cu Erdogan

Vicepre;edintele SUA, Mike Pence

Vicepreşedintele american Mike Pence va pleca spre Turcia „în următoarele 24 de ore”, în speranţa de a negocia o încetare a focului între forţele turce şi kurde în nord-estul Siriei, a declarat marţi un înalt responsabil american, citat de AFP.

„Obiectivul nostru numărul unu este de a ne folosi diplomaţia pentru a încerca să ajungem la un acord privind încetarea focului şi a readuce situaţia sub control” după ofensiva Turciei, a declarat el sub protecţia anonimatului.
 
Mike Pence, care a anunţat luni că se va deplasa pe viitor în Turcia la solicitarea lui Donald Trump, va fi însoţit de consilierul pentru securitate naţională Robert O’Brien şi de emisarul american pentru Siria, James Jeffrey.

Vicepreşedintele american, Mike Pence, se va întâlni joi cu Recep Tayyip Erdogan, cu obiectivul de a obţine "un armistiţiu imediat" în nordul Siriei.

Vicepreşedintele american "va reafirma angajamentul lui Donald Trump de a menţine sancţiunile economice punitive vizând Turcia atât timp cât nu va fi găsită o soluţie", a subliniat executivul de la Washington.

"Cerem un armistiţiu", a subliniat Donald Trump care, luni, în cursul unei discuţii telefonice cu omologul său turc l-a îndemnat să pună capăt ofensivei militare din Siria.

   Premierul britanic Boris Johnson şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au afirmat marţi că operaţiunea militară a Turciei împotriva forţelor kurde din nord-estul Siriei trebuie să se încheie, a declarat o purtătoare de cuvânt a lui Johnson, relatează Reuters.
 
„Prim-ministrul şi secretarul general au exprimat profunda lor preocupare pentru situaţia din nordul Siriei”, a precizat purtătoarea de cuvânt într-un comunicat dat publicităţii după întâlnirea celor doi de marţi, de la Londra.
 
„Cei doi lideri au subliniat valoarea Turciei ca aliat în cadrul NATO şi au recunoscut rolul jucat de ea în sprijinirea refugiaţilor conflictului sirian”, se mai menţionează în comunicat.
 
„Dar au fost foarte clari că operaţiunea actuală a Turciei trebuie să se încheie”, subliniază textul citat.
 
După discuţii, Stoltenberg a declarat presei că este „profund preocupat de consecinţe”, relatează Press Association.
 
„Sunt îngrijorat de cum poate escalada asta şi mai mult tensiunile din regiune. De cum poate destabiliza şi mai mult regiunea şi suferinţele oamenilor. Şi, nu în ultimul rând, sunt îngrijorat de consecinţele asupra câştigurilor pe care le-am avut în lupta împotriva duşmanului nostru comun, DAESH. Şi este extrem de important să păstrăm aceste câştiguri”, a adăugat el.
 
Întrebat despre suspendarea vânzărilor de arme către Turcia de mai multe state UE, Stoltenberg a spus: „Acest lucru reflectă faptul că mulţi aliaţi în cadrul NATO sunt foarte critici şi condamnă operaţiunea militară din nordul Siriei”.
 
Turcia îşi va continua operaţiunea în Siria ”cu sau fără susţinerea lumii”
 
Turcia a anunţat marţi că-şi va continua operaţiunea militară în nordul Siriei „cu sau fără susţinerea” lumii şi denunţă „târgul murdar” încheiat între forţele kurde şi regimul de la Damasc, relatează AFP.
 
„Vom continua să luptăm cu toate grupurile teroriste, inclusiv DAESH (acronim arab pentru gruparea Statul Islamic – n.r.), fie că lumea acceptă sau nu să ne susţină”, a declarat pentru AFP directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a respins categoric, marţi, în declaraţii acordate cotidianului Hurriyet, o propunere americană de a interveni pentru un armistiţiu în nordul Siriei, relatează AFP.

Şeful statului a mai spus că intrarea armatei siriene în Minbej nu reprezintă o evoluţie "foarte negativă" pentru ţara sa, atât timp cât regiunea este golită de luptători kurzi sirieni.

"Pentru mine, intrarea regimului în Minbej nu este o evoluţie foarte, foarte negativă. De ce? Pentru că este teritoriul lor", a explicat preşedintele turc.

Erdogan şi-a reiterat refuzul la solicitările liderilor americani. "Ne spun să declarăm un armistiţiu. Nu vom putea declara niciodată un armistiţiu", atât timp cât Turcia nu va fi alungat "organizaţia teroristă" de la frontieră, le-a declarat el jurnaliştilor în avion la întoarcerea din Azerbaidjan.

"Ei exercită presiuni asupra noastră ca să încetăm operaţiunile. Avem un obiectiv clar. Nu suntem preocupaţi de sancţiuni", a mai spus Erdogan, la şase zile după ce Turcia şi-a lansat ofensiva pentru a îndepărta de la frontiera sa kurzii din Unităţile de apărare a poporului (YPG).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările