Trump spune de ce-l lasă pe Erdogan să-şi trimită armata împotriva kurzilor din Siria: „Să rezolve situaţia. Ieşim din aceste războaie ridicole“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump a justificat luni decizia Statelor Unite de a-şi retrage trupele din nordul Siriei, afirmând că vrea să-i lase pe protagoniştii implicaţi în acest conflict să „rezolve situaţia“, relatează AFP.

”Turcia, Europa, Siria, Iranul, Irakul, Rusia şi kurzii vor trebui, acum, să rezolve situaţia”, afirmă preşedintele american într-o lungă serie de mesaje postate pe Twitter, în prima sa reacţie după ce Casa Albă a anunţat retragerea americanilor din nordul Siriei, deschizând astfel calea unei ofensive militare turce împotriva kurzilor.

”Kurzii au luptat împreună cu noi, însă ei au primit enorm de mulţi bani şi material pentru a o face. De decenii ei luptă împotriva Turciei. Eu m-am ţinut departe de acest conflict timp de aproape trei ani, dar a venit timpul să ieşim din aceste războaie ridicole şi fără sfârşit, dintre care mult sunt tribale”, a scris miliardarul republican, care a anunţat la sfârşitul anului trecut retragerea trupelor americane din Siria.

”Noi ne batem acolo unde găsim un avantaj şi numai pentru a câştiga”, declară el, acuzând Europa de faptul că crede că Statele Unite sunt un ”porumbel”.

În privinţa jihadiştilor deţinuţi de kurzi, preşedintele american afirmă că Europa a cerut Statelor Unite ”să-i păzească”. ”Eu am răspuns «nu, vi s-a făcut un număr mare de servicii, iar acum vreţi ca noi să-i ţinem în închisori americane, cu un cost mare. Sunt ai voştri ca să-i judecaţi»”, afirmă el.

Lindsey Graham, unul dintre senatorii republicani cei mai apropiaţi lui Trump, l-a îndemnat luni pe preşedintele american ”să revină” asupra ”deciziei” de a retrage trupele americane din nordul Siriei, apreciind că această alegere ”anunţă un dezastru”.

”Dacă acest plan”, care deschide calea unei ofensive militare turce împotriva kurzilor, ”este pus în aplicare, eu voi introduce o rezoluţie în Senat prin care să se ceară să revenim asupra acestei decizii. Mă aştept ca ea să fie larg susţinută de cele două partide”, ameninţă alesul republican într-un mesaj postat pe Twitter.

Erdogan: Ofensiva poate avea loc în orice moment

Pe de altă parte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat luni că o ofensivă poate avea loc în orice moment în nordul Siriei, după ce Washingtonul a anunţat că nu se opune unei asemenea operaţiuni împotriva unei miliţii kurde.

”Există o frază pe care o repetăm de mult timp: am putea intra (în Siria) în orice noapte, fără să prevenim. Este absolut exclus să mai tolerăm mult timp ameninţările de la aceste grupări teroriste”, a declarat Recep Tayyip Erdogan într-o conferinţă de presă.

Statele Unite au anunţat duminică seara că Turcia urmează să efectueze ”în curând” o incursiune militară în nordul Siriei şi că trupele americane staţionate în Siria urmau să părăsească vecinătatea imediată a acestei operaţiuni împotriva miliţiei kurde Unităţile Protecţiei Poporului (YPG).

Casa Albă a făcut acest anunţ-surpriză într-un comunicat, în care a prezentat o convorbire între preşedintele american Donald Trump şi Recep Tayyip Erdogan.

YPG au fost fierul de lance al luptei împotriva grupării Statul Islamic (SI), cu ajutorul Statelor Unite şi altor ţări occidentale, ca Franţa.

Însă Turcia consideră YPG o grupare ”teroristă”, din cauza legăturilor acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie kurdă care luptă într-o gherilă sângeroasă pe teritoriul turc din 1984.

Şeful statului turc a confirmat în această conferinţă de presă că retragerea ameriană anunţată a început, în nord-estul Siriei.

El a amunţat că o întâlnire cu Donald Trump, convenită în cursul convorbirii lor telefonice, ar urma să aibă ”foarte probabil loc în prima jumătate a lunii viitoare la Washington”.

Casa Albă a evocat, în comunicatul său, posibilitatea de a încredinţa Turciei responsabilitatea combatanţilor europeni din cadrul SI, deţinuţi în prezent în Siria de către kurzi.

Recep Tayyip Erdogan a mai anunţat luni că oficiali americani şi turci urmează să lucreze pe tema acestei probleme spinoase.

Pe de altă parte, Turcia este hotărâtă să ”cureţe” nordul Siriei de ”teroriştii” care-i ameninţă securitatea, a declarat luni ministrul turc de Externe, după ce Statele Unite au anunţat că nu se opun operaţiunii Ankarei împotriva miliţiei kurde.

”De la începutul războiului din Siria, noi am susţinut integritatea teritorială a Siriei şi continuăm să o facem. Suntem hotărâţi să ne protejăm securitatea (...), curăţând această regiune de terorişti”, a declarat Mevlüt Cavusoglu

Ankara ameninţă de mai multe luni să lanseze o operaţiune de anvergură împotriva YPG, la est de fluviul Eufrat, cu scopul de înfiinţa o ”zonă de securitate” care să despartă forţele kurde de frontiera turcă.

În august, Turcia şi Statele Unite au încheiat un acord în vederea înfiinţării acestei zone-tampon, însă Ankara a denunţat neîncetat, de atunci, întârzieri şi ”manevre de întârziere” din partea Washingtonului.

Turcia a intervenit deja de două ori în Siria în ultimii trei ani, prima oară în 2016 împotriva SI, iar a doua oară în 2018 împotriva YPG.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite