Trump se pregăteşte să recunoască oficial suveranitatea Israelului în Golan. Aflat în campanie, Netanyahu s-a deplasat la Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump (stânga) şi Benjamin Netanyahu FOTO Arhivă
Donald Trump (stânga) şi Benjamin Netanyahu FOTO Arhivă

Ministrul israelian de Externe Israël Katz a anunţat duminică, pe Twitter, că preşedintele american Donald Trump va recunoaşte luni suveranitatea israeliană în Platoul Golan ocupat şi anexat de statul evreu, relatează AFP.

„Preşedintele Trump va semna mâine (luni), în prezenţa premierului (israelian Benjamin) Netanyahu un ordin prin care recunoaşte suveranitatea israeliană în Golan“, a scris şeful diplomaţiei israeliene.

Donald Trump a anunţat joi, într-un tweet, că „a venit vremea ca Statele Unite să recunoască deplin suveranitatea Israelului în Golan, care are o importanţă strategică pentru statul Israel şi stabilitatea regională“, rupând cu consensul internaţional şi cu decenii de diplomaţie americană în Orientul Mijlociu.

Premierul israelian a salutat această declaraţie, scriind pe Twitter că, „în momentul în care Iranul caută să folosească Siria ca pe o platformă pentru a distruge Israelul, preşedintele Trump recunoaşte cu curaj suveranitatea israeliană în Platoul Golan. Mulţumesc, preşedinte Trump!“.

Israelul a cucerit o mare parte a Platoului Golan sirian - aproximativ 1.200 de kilometri pătraţi - în Războiul de Şase Zile din 1967 şi a anexat-o în 1981. Această anexare nu a fost recunoscută vreodată de către comunitatea internaţională.

Preşedintele american a rupt deja cu consensul internaţional, recunoscând în mod unilateral, în decembrie 2017, Ierusalimul drept capitală a Israelului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite