Trump se pregăteşte să o primească pe Merkel. Despre ce vor discuta cei doi lideri cu viziuni diametral opuse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele american Donald Trump, doi lideri cu viziuni diametral opuse, se pregătesc pentru o întâlnire de gradul zero pe fondul unor tensiuni transatlantice.

Zgomotosul Donald Trump o va primi marţi, la Casa Albă, pe prudenta Angela Merkel. După întrevedere - prima de la învestirea lui Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite -, liderul republican de la Casa Albă şi cancelarul conservator german vor susţine o conferinţă de presă comună.

Administraţia americană şi Guvernul de la Berlin nu au dat detalii despre programul acestei întâlniri extrem de importante pentru relaţiile transatlantice. Potrivit unor surse apropiate dosarului, cei doi lideri urmează să discute despre relaţiile comerciale americano-germane, contribuţia Germaniei la NATO, viitorul Uniunii Europene, problema imigranţilor, criza din Ucraina, dar şi despre preşedintele rus Vladimir Putin.

Trump a criticat în campania pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite politica „uşilor deschise“ adoptată de Merkel în gestionarea crizei imigranţilor, promiţând o abordare total opusă.

La rândul ei, Merkel a condus corul de critici la adresa primei măsuri antiimigraţie a lui Trump.

Noul preşedinte american s-a mai arătat deranjat de contribuţia Germaniei la bugetul NATO. Potrivit unui oficial american citat sub acoperirea anonimatului de Reuters, Trump va ridica această problemă în cursul întrevederii cu Merkel.

„Preşedintele crede că toţi aliaţii trebuie să împartă povara apărării“, a afirmat un oficial de la Casa Albă.

„Suntem încurajaţi de determinarea Guvernului german de a atinge până în 2024 pragul NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare“, a adăugat sursa citată de Reuters.

Totodată, preşedintele american, un ucenic în chestiuni internaţionale, intenţionează să afle punctul de vedere al lui Merkel cu privire la rolul Statelor Unite în soluţionarea diplomatică a conflictului armat din estul Ucrainei.

Surse apropiate dosarului susţin că Trump este impresionat de felul în care Merkel tratează problemele sensibile la nivel internaţional, între care criza din Ucraina şi situaţia din Afganistan.

Oficiali americani afirmă chiar că Trump îi va cere sfaturi lui Merkel despre cum să se poziţioneze faţă de Putin.

Trump şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa pentru relaţii mai bune cu Rusia, însă o parte dintre membrii cabinetului său sunt sceptici.

„Preşedintele va fi foarte interesat să audă opiniile cancelarului privind experienţa sa în interacţiunile cu Putin“, a explicat un oficial american. „Va fi foarte interesat să audă punctele ei de vedere despre cum e să ai de-a face cu ruşii“, a adăugat el.

„Mă aştept să aibă o întâlnire foarte pozitivă, cordială“, a spus un alt oficial.

Liber-schimb vs protecţionism

Însă presa germană este mai rezervată. Conform Der Spiegel, Angela Merkel, care va fi însoţită la Washington de patronii concernelor BMW şi Siemens, îl va avertiza pe Donald Trump că propunerea sa privind revizuirea sistemului de taxe va duce la măsuri de reciprocitate.

Guvernul german analizează posibilele răspunsuri la o aşa-numită taxă de ajustare la frontieră care ar viza numai importurile în Statele Unite.

Documente pregătite de Guvernul german pentru întrevederea cu Trump - consultate de „Der Spiegel“ -  descriu această măsură drept „taxă protecţionistă“, în dezacord cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Răspunsul celei mai mari economii  europene ar putea consta în aplicarea de taxe mai mari pentru importurile din Statele Unite. În plus, Germania ar putea scădea impozitele şi contribuţiile sociale pentru corporaţii, în scopul de a deveni mai atractivă pentru acestea.

Comerţul este o prioritate pe agenda lui Merkel în Statele Unite, unde va fi însoţită de patronii concernelor BMW şi Siemens. Ea a declarat joi că va lupta pentru liber-schimb şi o Europă puternică, îndemnând UE să continue acordurile comerciale cu alte ţări, în replică la discursul protecţionist al lui Trump.

Apărarea modelului economic german, bazat pe exporturi, este o prioritate pentru Angela Merkel înainte de scrutinul legislativ din septembrie acest, la care speră să câştige al patrulea mandat de cancelar.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite