Trump şi omologul său sud-coreean au discutat telefonic soluţii pentru continuarea dialogului cu Coreea de Nord

Trump şi omologul său sud-coreean au discutat telefonic soluţii pentru continuarea dialogului cu Coreea de Nord

Presedintii SUA si Coreei de Sud au discutat telefonic despre continuarea dialogului cu Phenialul FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său sud-coreean Moon Jae-in au purtat o discuţie telefonică de jumătate de oră asupra modalităţilor prin care să menţină dialogul diplomatic cu Coreea de Nord, a anunţat sâmbătă administraţia de la Seul, în timp ce Phenianul avertizează că răbdarea sa se apropie de sfârşit în privinţa blocajului negocierilor în domeniul nuclear, transmite Reuters.

Cei doi lideri au fost de acord că situaţia a devenit ”gravă” şi că ” dialogul trebuie să continue pentru a obţine rezultate prompte în negocierile referitoare la denuclearizare”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei sud-coreene.
 
Trump şi Moon au mai convenit să se consulte în mod regulat, în funcţie de necesităţi.
 
Tensiunile sunt în creştere, pe măsură ce se apropie un termen limită stabilit de Coreea de Nord, care a cerut Statelor Unite să îşi schimbe politica prin care cer denuclearizarea unilaterală, în caz contrar liderul nord-coreean Kim Jong Un putând să opteze pentru ”o nouă cale”.
 
Printr-o serie de comunicate din ultimele săptămâni, oficialii dord-coreeni au avertizat Statele Unite să nu ignore termenul şi au calificat oferta Washingtonului pentru noi discuţii dreot o tactică de tragere de timp, înaintea viitorelor alegeri prezidenţiale americane de anul viitor.
 
Statele Unite şi Coreea de Sud, care sunt aliaţi vechi, mai negociază contribuţia fiecărei ţări la finanţarea celor 28.500 de soldaţi americani staţionaşi în Coreea de Sud.
 
Trump a cerut ca Seulul să plătească anual cu până la 4 miliarde de dolari mai mult, potrivit oficialilor americani, iar o a patra rundă de discuţii s-a încheiat miercuri, la Washington, fără un acord.
 
Casa Albastră (sediul preşedinţiei sud-coreene n.r.) a anunţat că subiectul disputat nu a fost abordat în timpul convorbirii dintre Moon şi Trump.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: