Trump nu a dat undă verde operaţiunii militare turce in Siria, spun oficiali americani. SUA încearcă să medieze o înţelegere între părţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un înalt oficial al Departamentului de stat american a declarat că Donald Trump a însărcinat departamentul „să încerce să vadă dacă se găsesc arii comune între cele două părţi, dacă există căi de a ajunge la încetarea focului”. Preşedintele american a enumerat joi pe Twitter opţiunile SUA în ceea ce priveşte operaţiunea militară turcă împotriva miliţiei kurde din nord-estul Siriei, până de curând aliaţi tereştri în lupta contra Statului Islamic.

Potrivit CNN, oficialul a spus că de la convorbirea telefonică de duminică cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, au avut loc „mai multe schimburi diplomatice la care într-un fel sau altul a participat şi preşedintele Erdogan”. 

Doi oficiali au confirmat miercuri că ambasadorul SUA în Turcia David Satterfield a fost prezent la o întâlnire care a avut loc în acea dimineaţă la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Înaltul oficial a spus că Trump „încearcă să găsească un teren comun pentru soluţia încetării focului, o cale de a concilia diferenţele între Unităţile de Protecţie a Populaţiei, aripă a Partidul Muncitorilor din Kurdistan, şi Turcia”. El a precizat că preşedintele ar prefera o „înţelegere agreată de părţi”.

Oficialul a declarat că între SUA şi guvernul sirian nu au existat convorbiri în legătură cu operaţiunea militară a Turciei.

 „Avem următoarele opţiuni: să trimitem mii de trupe şi să câştigăm militar, să lovim dur Turcia financiar, prin sancţiuni sau să intermediem o înţelegere între Turcia şi kurzi”, a scris Trump joi pe Twiiter, potrivit Reuters. „Eu sper la o mediere”, a răspuns Trump întrebărilor reporterilor cu privire la aceste opţiuni.

Forţele Democrate Siriene au fost principalii aliaţi ai SUA în lupta contra Statului Islamic, începând din 2014. În închisorile lor sunt mii de luptători ISIS şi zeci de mii de rude ale lor sunt de asemenea reţinute.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat american a declarat reporterilor că Forţele Democrate nu au pierdut controlul asupra închisorilor. Totodată, SUA au primit asigurări din partea Turciei că aceasta îşi asumă responsabilitatea faţă de prizonierii jihadişti.

Imagine indisponibilă

Oficialul susţine că Trump nu i-a dat lui Erdogan undă verde să atace în nord-estul Siriei : „Le-am dat avertizări foarte clare, am participat la asta, astfel că ştiu foarte bine ce a făcut preşedintele în acea duminică”.

Ministrul de externe turc  a spus că 228 de militanţi au fost până acum ucişi în atacurile militare. Kurzii spun că rezistă ofensivei. Observatorul sirian pentru drepturile omului a declarat că cel puţin 23 de luptători ai Forţelor Democrate şi 6 luptători ai unui grup rebel sirian susţinut de Turcia au murit.

Forţele Democrate Siriene a spus că 9 civili au fost ucişi în urma bombardamentelor şi raidurilor aeriene.

Observatorul sirian a declarat că forţele turce au ocupat două sate de lângă Ras al-Ain şi alte cinci sate de lângă oraşul Tel Abyad.

Ankara numeşte teroriste miliţiile Unităţilor de Protecţie a Populaţiei datorită legăturilor cu militanţii care au condus o insurgenţă în Turcia. Joi, poliţia turcă a început cercetările penale aasupra câtorva deputaţi kurzi şi a reţinut zeci de oameni din oraşul sud-estic Diyarbakir, pe motivul că au criticat insursiunea militară în Siria.

Joi, Ministrul apărării turc Hulusi Akar a vorbit la telefon cu omologii săi francezi, britanici şi americani. Akar şi secretarul american al apărării Mark Esper au discutat chestiuni legate de securitate şi apărare, iar Akar l-a informat pe Esper în legătură cu scopurile şi parcursul incursiunii militare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite