Trump ignoră cazul Khashoggi şi salută ajutorul Arabiei Saudite la scăderea preţului la petrol

Trump ignoră cazul Khashoggi şi salută ajutorul Arabiei Saudite la scăderea preţului la petrol

Donald Trump FOTO Getty Images

Preşedintele american Donald Trump a mulţumit miercuri Arabiei Saudite pentru scăderea preţului la petrol, arătând astfel că rămâne surd la criticile aduse puterii wahhabiste a acestei ţări şi prinţului său moştenitor, suspectat că a comandat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Preţul petrolului scade. Genial!“, s-a felicitat Trump pe contul său de Twitter, potrivit AFP.

„54 de dolari, faţă de 82 de dolari până acum. Mulţumiri Arabiei Saudite, vom mai scădea“, a adăugat preşedintele american, care a reproşat în repetate rânduri Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol că alimentează creşterea preţurilor carburanţilor la pompă.

Aceste reacţii au venit după cea de marţi în care a salutat Arabia Saudită, primul exportator mondial de petrol, pentru stabilizarea preţului. „M-au ajutat să ţin preţurile jos“, a explicat el în faţa unor jurnalişti.

Tot marţi, cel de-al 45-lea preşedinte american a afirmat într-un comunicat că nu va pune în discuţie alianţa SUA-Arabia Saudită din cauza afacerii Khashoggi.

Critic cu puterea de la Riad, jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis la 2 octombrie în Consulatul saudit de la Istanbul. Ordinul ar fi venit direct de la influentul prinţ moştenitor Mohammad bin Salman, potrivit unui raport al CIA citat de presa americană.

Însă ancheta deschisă în Arabia Saudită în cazul Khashoggi îl disculpă pe prinţul moştenitor, în timp ce ministrul de Externe al acestei ţări afirmă că apelurile la recunoaşterea responsabilităţii lui în acest caz nu sunt şi nici nu vor fi tolerate.

„În Arabia Saudită, guvernul nostru constituie o linie roşie. Gardianul celor două moschei sacre şi prinţul moştenitor sunt o linie roşie“, a spus Adel al-Jubeir pentru BBC.

„Ei reprezintă fiecare cetăţean şi fiecare cetăţean saudit îi reprezintă. Şi nu vom tolera nicio discuţie despre ceva care îl denigrează pe monarhul nostru sau pe prinţul moştenitor“, a insistat el.

Pe de altă parte, senatorul republican Bob Corker, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe, a criticat poziţionarea lui Trump în cazul Khashoggi. Potrivit lui, Casa Albă a devenit „o agenţie de relaţii publice“ pentru cel mai puternic om de la Riad.

În numele comisiei, el i-a cerut oficial lui Trump să spună clar până la sfârşitul lui februarie 2019 ce crede despre rolul prinţului moştenitor în asasinarea jurnalistului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările