VIDEO Trump, faţă în faţă cu Kim Jong-un. Cei doi lideri au dat mâna într-o întâlnire istorică şi au semnat „un document destul de cuprinzător“

VIDEO Trump, faţă în faţă cu Kim Jong-un. Cei doi lideri au dat mâna într-o întâlnire istorică şi au semnat „un document destul de cuprinzător“

FOTO AFP

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, şi preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, au dat mâna pentru prima oară într-o întâlnire istorică dintre un preşedinte american şi un lider de la Phenian, relatează The Guardian.

VIDEO Time / Youtube

 
1. Statele Unite şi RPDC se angajează să stabilească noi relaţii SUA-RPDC în acord cu dorinţa popoarelor celor două ţări de pace şi prosperitate.
 
2. Statele Unite şi RPDC îşi vor uni eforturile pentru a construi un regim durabil şi stabil de pace în Peninsula Coreeană.
 
3. Reafirmând Declaraţia de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, RPDC se angajează să acţioneze pentru denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene.
 
4. Statele Unite şi RPDC se angajează să recupereze rămăşiţele militarilor americani (care au murit în războiul din Coreea, n. red.), incluzând repatrierea imediată a celor deja identificate.
 
 
UPDATE 11.32 Preşedintele Donald Trump l-a elogiat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, pe care-l consideră un ”negociator foarte demn şi foarte inteligent” în numele poporului său, înainte ca cei doi lideri să se despartă, după summitul lor istoric, marţi, în Singapore, relatează The Associated Press.
 
Trump a fost întrebat de jurnalişti, la ultima sa apariţie împreună cu Kim, ce l-a surprins cel mai mult în timpul întâlnirii.
 
Şeful statului american a răspuns că Kim are o ”mare personalitate” şi este ”foarte inteligent. O combinaţie bună”.
 
El a adăugat că a aflat că Kim este ”un om foarte talentat” şi că ”îi place ţara sa foarte mult”.
 
Locatarul Casei Albe a încheiat summitul spunând că au avut amândoi ”o zi formidabilă” şi au ”învăţat multe lucruri unul despre celălalt şi despre ţările” lor.
 
Trump a subliniat că se aşteaptă să se întâlnească din nou, în mai multe rânduri.
 
UPDATE 11.24  Statele Unite se angajează să ofere „garanţiide securitate“ Coreei de Nord în declaraţia semnată marţi, în Singapore, de preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un în cadrul întâlnirii lor istorice, relatează The Associated Press, preluată de News.ro.
 
În acest document, semnat la finalul summitului istoric între cei doi lideri, Kim îşi ”reafirmă angajamentul ferm şi de nezdruncinat faţă de denuclearizarea completă a peninsulei coreene”.
 
Este neclar ce i-a promis Trump în domeniul securităţii lui Kim.
 
Secretarul de Stat american Mike Pompeo a refuzat să precizeze, luni, dacă aceste garanţii includ o eventuală retragere a trupelor americane din Peninsula Coreea.
 
Potrivit unui exemplar al documentului, care a fost fotografiat de către un fotograf în cursul ceremoniei de semnare a documentului, Trump şi Kim au discutat, de asemenea, despre construirea unui ”regim durabil şi robust de pace în peninsula coreeană”, în cadrul reuniunii.
 
UPDATE 9.00 Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat marţi un „document destul de cuprinzător”, potrivit locatarului Casei Albe, relatează BBC News, citat de News.ro.
 
BBC subliniază că nu se ştie ce conţine acest document „istoric” şi „cuprinzător”. „Am decis să lăsăm trecutul în urmă”, a declarat Kim, potrivit translatorului său. „Lumea va asista la schimbări majore”, a adăugat el.
 
„Mulţumesc foarte mult, a fost fantastic”, i-a spus Trump lui Kim, zâmbind amândoi şi strângându-şi mâinile.
 
„Suntem foarte mândri de ceea ce s-a întâmplat astăzi (marţi). Întreaga noastră relaţie cu Coreea de Nord şi peninsula coreeană va fi într-o situaţie mult diferită decât a fost în trecut”, a declarat şeful statului american.
 
După ce au semnat, zâmit şi dat mâna, cei doi lideri au plecat mai departe. Trump a anunţat că exemplare ale documentului semnat urmau să fie distribuite presei în scurt timp.
 
UPDATE 8.15 Trump a anunţat marţi că urmează să semneze în scurt timp, împreună cu liderul nord-coreean Kim Jong Un-un, un document, relatează The Associated Press. Locatarul Casei Albe a refuzat să precizeze ce va semna. „Mergem în acest moment să semnăm”, a declarat el după ore de discuţii cu Kim, marţi, în Singapore, citat de News.
 
Întrebat ce va semna, Trump a spus că „vom anunţa asta în câteva minute“. El a subliniat că reuniunea „merge nemaipomenit” şi că s-au înregistrat „”o mulţime de progrese”.
 
În opinia sa, a fost „mai bine decât îşi putea imagina oricine”.
 
Cei doi au ieşit de la prânzul de lucru şi s-au plimbat împreună pe o alee pavată, după care s-au oprit şi au pozat în faţa presei care-i aştepta.


Cei doi s-au întâlnit la Hotelul Capella de pe Insula Sentosa din Singapore, reprezentând prima întrevedere vreodată dintre un preşedinte american şi un lider nord-coreean.

 
Trump şi Kim şi-au dat mâna pentru aproximativ 12 secunde în faţa camerelor şi potrivit celor de la faţa locului, şi-au împărtăşit câteva cuvinte în limba engleză. „Nice to meet you, mister President (n.red.: Mă bucur să vă întâlnesc, domnule preşedinte)”, i-ar fi spus Kim lui Trump, potrivit BBC.
 
Însoţiţi de doi traducători, preşedinţii au întrat într-o altă încăpere unde au avut o discuţie scurtă cu jurnaliştii.
 
Înainte de discuţia privată, Trump a declarat în faţa camerelor că este încrezător că discuţiile vor avea „un succes extraordinar” şi că „vom avea o relaţie extraordinară; nu am nicio îndoială”.
 
De cealaltă parte, Kim a precizat că „nu a fost uşor să ajungem aici” şi că „vechile prejudecăţi şi practici au fost nişte obstacole, dar le-am depăşit şi am ajuns astăzi aici”.

 
Denis Rodman, un fost baschetbalist american, cunoscut pentru prietenia sa cu Kim Jong-un, participă şi el la summitul din Singapore şi a declarat la CNN că a fost contactat de Trump.
 
Acesta a explicat că „Donald Trump a luat legătura cu mine, şi-a sunat secretara, iar aceasta mi-a spus că «Donald Trump este foarte mândru de tine; îi eşti simpatic». Iar asta înseamnă mult pentru mine. Nu vreau să mi se acorde credit, toţi putem primi credit şi mă bucur că această întâlnire are loc”, a declarat Rodman.
 
Fostul baschetbalist este prieten de mai multă vreme cu liderul de la Phenian, care este un împătinit al baschetului, Rodman precizând că într-o zi speră să promoveze sportul în Coreea de Nord.
 
Potrivit BBC, vizita sa a fost plătită de Potcoin - o criptomonedă folosită în industria de marihuana. „Ziua aceasta aparţine lui Trump şi Kim Jong-un, este o zi importantă a lumii, nu este ziua mea”, a completat Rodman la CNN.

 
După o discuţie privată care a durat aproximativ 45 de minute, cei doi au mutat întâlnirea într-o sală de conferinţe, însoţiţi de consilieri de rang înalt. Înainte de asta, Trump a declarat pe fugă că întâlnirea în privat a fost „foarte, foarte bună”, şi a dat asigurări că are o „relaţie excelentă” cu Kim, potrivit AP.
 
Presa din Coreea de Sud scrie că oficialii americani şi nord-coreeni au început împreună un „prânz de lucru”, meniul având influenţe vestice şi sud-coreene.
 
Ştire în curs de actualizare.

 

citeste totul despre: