Trump critică graba de a condamna Arabia Saudită în cazul dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump FOTO Getty Images
Donald Trump FOTO Getty Images

Preşedintele american Donald Trump a criticat condamnarea precoce a Arabiei Saudite în ceea ce priveşte misterul dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi, avertizând că există o grabă de a judeca şi subliniind că e nevoie de răbdare, potrivit AP.

Într-un interviu pentru Associated Press, Trump a comparat cazul lui Khashoggi, despre care oficiali turci au spus că a fost omorât în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, cu acuzele privind hărţuirea sexuală care i s-au adus judecătorului Brett Kavanaugh în timpul audierii sale de confirmare la Curtea Supremă.

„Cred că mai întâi trebuie să aflăm ce s-a întâmplat,” a spus Trump. „Iar începem cu, ştii, esti vinovat până se demonstrează că esti nevinovat. Nu-mi place asta. Tocmai am trecut prin asta cu judecătorul Kavanaugh şi el era total nevinovat, din punctul meu de vedere.”

Remarcile lui Trump reprezintă, până acum, cea mai categorică apărare a Arabiei Saudite, aliat al SUA pe care liderul de la Casa Albă îl consideră esenţial pentru agenda sa din Orientul Mijlociu. Aceste declaraţii îl pun pe Trump în dezacord cu alţi parteneri cheie, dar şi cu mai multe figuri proeminente ale Partidului Republican, care au condamnat conducerea saudită pentru ceea ei numesc rolul clar pe care aceasta îl are în cazul dispariţiei lui Khashoggi. Trump pare că e dispus să reziste presiunii şi să accepte negările Arabiei Saudite şi promisiunile sale de a investiga situaţia.

Interviul din Biroul Oval a venit la scurt timp după ce Trump a discutat, marţi, cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Cu o zi înainte, preşedintele american a vorbit la telefon cu regele Salman şi a spus că ambii neagă că au vreo informaţie în legătură cu soarta lui Khashoggi.

După ce a discutat cu regele, Trump a vehiculat ideea că „asasini solitari” ar fi putut fi responsabili de dispariţie. Acesta a reiterat pentru AP faptul că aşa a dedus din conversaţia cu Salman şi că regele nu a folosit aceste cuvinte.

Marţi, în Turcia, un oficial turc de rang înalt a menţionat pentru sursa citată că ofiţerii de investigaţie ai poliţiei, care au percheziţionat Consulatul, au găsit dovezi că Khashoggi a fost omorât acolo.

Tot marţi, secretarul american de Stat Mike Pompeo s-a întâlnit cu regele şi cu prinţul moştenitor la Riad şi a spus că saudiţii deja au început o „investigaţie serioasă şi credibilă”.

Pompeo s-a îndreptat, apoi, spre Turcia, unde oficiali i-au acuzat pe saudiţi că au trimis o echipă de 15 oameni ca să-l omoare pe Khashoggi înăuntrul Consulatului.

Trump a spus că speră ca propria investigaţie a saudiţilor să aibă o concluzie în „mai puţin de o săptămână.”

Khashoggi, un cetăţean saudit, dar rezident în SUA, a fost colaborator al publicaţiei Washington Post şi critic vehement al liderilor saudiţi, în special al prinţului moştenitor Mohammed.

Lideri internaţionali şi oameni de afaceri rup sau regândesc legăturile cu Arabia Saudită, după dispariţia extrem de mediatizată a lui Jamal Khashoggi. Trump a evitat să ia vreo măsură, aducând în discuţie înţelegerile bănoase cu Arabia Saudită privind armamentul şi faptul că eventuale sancţiuni ar putea dăuna economiei americane.

Khashoggi a intrat în Consulat pe 2 octombrie pentru a lua anumite documente necesare pentru a se căsători. Logodnica sa, cetăţean turc, a spus că jurnalistul nu a mai ieşit.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite