Trump critică operaţiunea de disimulare a saudiţilor în cazul Khashoggi: Un „fiasco total“. Departamentul de Stat a anunţat măsuri împotriva suspecţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a denunţat operaţiunea de disimulare întreprinsă de autorităţile de la Riad după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, calificând-o drept un „fiasco total“, în timp ce Departamentul de Stat a anunţat prima sa măsură împotriva saudiţilor suspectaţi de implicare în acest caz, relatează AFP.

La trei săptămâni de la uciderea lui Jamal Khashoggi, presiunile internaţionale cresc asupra regimului din Arabia Saudită. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel marţi la „pedepsirea tuturor persoanelor implicate, de la executanţi până la comanditari“, fără a-l evoca totuşi pe prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman, supranumit „MBS“.

Marţi seara, Donald Trump a afirmat că prinţul moştenitor - cu care a vorbit luni - i-a dat asigurări că nu are nicio legătură cu această crimă. „El mi-a spus ferm că nu are nimic de-a face cu ce s-a întâmplat, că e ceva de nivel inferior“, a declarat liderul de la Casa Albă în cursul unei reuniuni cu şefii militari americani.

Interdicţiile la vize pentru un an - prima decizie concretă anunţată de Washington împotriva aliatului său de lungă durată - vizează 21 de persoane. Măsura a fost anunţată de Heather Nauert, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

„Aceste sancţiuni nu vor fi ultimul cuvânt al Statelor Unite în acest dosar“, a avertizat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Jamal Khashoggi, un editorialist care a colaborat în ultima perioadă cu Washington Post, a fost ucis la 2 octombrie, la vârsta de 59 de ani, după ce a intrat în Consulatul ţării sale din Istanbul. El s-a dus acolo pentru a obţine documentele care să-i permită să se căsătorească cu logodnica sa, o localnică de 36 de ani.

Negând iniţial moartea jurnalistului, Guvernul saudit a avansat ulterior mai multe versiuni contradictorii, mizând în special o „altercaţie“ care a luat o întorsătură tragică. Riadul susţine acum că jurnalistul a fost ucis în cursul unei operaţiuni „neautorizate“, iar MBS nu a avut nicio informaţie despre ea.

„Vreau să cunosc faptele“, a spus Donald Trump, criticând apoi operaţiunea.

„Un fiasco total“, a apreciat el din Biroul Oval.

Totuşi, s-a arătat rezervat în privinţa unor măsuri. El a catalogat Riadul un „aliat excelent“ al Washingtonului şi „unul dintre principalii investitori în Statele Unite“.

Preşedintele american a precizat că se va întâlni miercuri cu oficialii pe care i-a trimis la Istanbul după apariţia veştii morţii lui Khashoggi, şi anume Mike Pompeo şi şefa CIA Gina Haspel.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite