Trump ameninţă Turcia că o va ruina economic dacă îi va ataca pe kurzii din Siria. Ce a răspuns Ankara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american, Donald Trump, a avertizat Turcia că o va ruina economic în cazul unui atac contra kurzilor după apropiata retragere a trupelor americane din Siria, îndemnându-i în acelaşi timp pe kurzi "să nu provoace" Ankara, relatează AFP.

Statele Unite vor "devasta economic Turcia dacă ea îi atacă pe kurzi", a scris pe Twitter Donald Trump.

Totodată, Washingtonul le-a cerut kurzilor "să nu provoace Turcia. Rusia, Iranul şi Siria au fost cei mai mari beneficiari ai politicii americane pe termen lung de distrugere a grupării Stat Islamic (SI) în Siria - inamici naturali. Beneficiem şi noi de aceasta, dar a venit vremea să ne aducem trupele acasă. Stop războaielor fără sfârşit", a adăugat Donald Trump.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că Turcia aşteaptă ca Statele Unite să-şi onoreze parteneriatul strategic după ce preşedintele american Donald Trump a avertizat că "va devasta Turcia economic" dacă atacă o miliţie kurdă în Siria.

Relaţiile dintre cei doi aliaţi din cadrul NATO sunt tensionate în legătură cu sprijinul acordat de SUA miliţiei kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG), văzută de Turcia ca o extindere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii şi care a condus o insurgenţă de zeci de ani pe teritoriul turc.

"Dle @realDonaldTrump Este o greşeală fatală să echivalaţi kurzii sirieni cu PKK, care se află pe lista de terorişti a SUA, şi filiala sa din Siria PYD/YPG", a scris purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin pe Twitter.

"Teroriştii nu pot fi partenerii & aliaţii voştri. Turcia aşteaptă ca SUA să-şi onoreze parteneriatul strategic şi nu doreşte ca acest lucru să fie umbrit de propaganda teroristă", a adăugat el.

Anunţul din decembrie al retragerii militarilor americani desfăşuraţi în Siria pentru a lupta împotriva SI a fost salutat de Turcia, dar a slăbit situaţia combatanţilor kurzi care au luptat alături de Statele Unite contra grupării jihadiste.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, ameninţă să lanseze o ofensivă militară în nordul Siriei pentru a-i vâna pe aceşti combatanţi, membri ai Unităţilor de protecţia a poporului (YPG), miliţie pe care Ankara o consideră "teroristă".

Miliţia kurdă YPG a fost un aliat al SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic şi controlează zone din nordul Siriei. Erdogan a promis să o zdrobească după decizia lui Trump de a retrage trupele americane din regiune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite