Trump ameninţă cu „sancţiuni devastatoare“ dacă întâlnirea dintre SUA şi Turcia nu va avea succes

Trump ameninţă cu „sancţiuni devastatoare“ dacă întâlnirea dintre SUA şi Turcia nu va avea succes

Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri, 16 octombrie, că Statele Unite vor încerca să „rezolve problema“ provocată de ofensiva Turciei în nord-estul Siriei, dar a avertizat că sancţiunile americane vor fi „devastatoare“ dacă discuţiile cu Ankara nu vor decurge bine, relatează Reuters.

„Ne aflăm într-o poziţie foarte bună“, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă, cu câteva ore înainte ca vicepreşedintele Mike Pence să plece pentru discuţii la Ankara, împreună cu secretarul de Stat Mike Pompeo.

„Cred că vor avea o întâlnire de succes. În caz contrar, sancţiunile, tarifele şi alte lucruri pe care le facem şi le vom face vor fi devastatoare pentru economia Turciei“, a mai spus Trump, la o conferinţă de presă comună cu preşedintele italian Sergio Mattarella.

Trump a fost în defensivă după decizia sa bruscă, anunţată săptămâna trecută, de a retrage trupele americane aflate în nord-estul Siriei, unde susţineau forţele kurde care luptă cu organizaţia Stat Islamic.

Parlamentari americani, inclusiv republicani, au fost foarte critici faţă de graba cu care Trump a gestionat situaţia după o discuţie telefonică avută duminică cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Trump a declarat miercuri că nu şi-a dat acordul ca Erdogan să lanseze ofensiva în nord-estul Siriei. Liderul turc plănuia de mult timp această acţiune, a spus Trump, adăugând că nu a dorit ca trupele americane să fie în calea răului.

Aliaţii europeni au criticat la rândul lor acţiunea Turciei, căreia i-au cerut să oprească operaţiunile militare.

Mattarella, aflat alături de Trump la Casa Albă, a spus că a discutat situaţia cu preşedintele american şi că Italia condamnă ofensiva turcă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: