Trei zile de doliu naţional în Haiti pentru victimele uraganului Matthew FOTO VIDEO

Trei zile de doliu naţional în Haiti pentru victimele uraganului Matthew FOTO VIDEO

Sute de mii de oameni au rămas fără un adăpot deasupra capului din  cauza uraganului Matthew FOTO AFP

Haiti a anunţat trei zile de doliu naţional, începând de duminică, pentru sutele de oameni care au murit la trecerea uraganului Matthew în această săptămână, informează AFP. Pene de curent masive ]n sud-estul SUA, pe unde a trecut uraganul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel puţin 336 de persoane şi-au pierdut viaţa, 211 au fost rănite şi patru sunt date dispărute după trecerea furtunii, a anunţat sâmbătă Serviciul de protecţie civilă a ţării. Uraganul, care a lovit marţi Haiti, a devastat suprafeţe întinse din această ţară săracă.
 
Unele rapoarte mass-media au crescut cu mult bilanţul, dar o cifră exactă este dificil de stabilit întrucât regiunile cele mai afectate din sud-vest sunt încă izolate. Unii aleşi locali din zonele sinistrate estimează şi ei că bilanţul oficial subevaluează amploarea dramei.
 
Toată partea de sud a ţării a fost inundată de ploi torenţiale şi măturată de vânturi foarte puternice, ore în şir. Intensitatea uraganului era la acel moment de categoria 4, cu vânturi de 230 km / h. Aproximativ 1,3 milioane de persoane — dintr-o populaţie de 10,3 milioane, au fost afectate de trecerea sa. Dintre acestea, peste 750.000 au nevoie de asistenţă umanitară, potrivit Biroului pentru afaceri umanitare al ONU (OCHA).
 
"Mai mult de 1.000 de case au fost inundate şi sute au fost complet distruse'', a declarat generalul Ajax Porto Pinheiro, comandantul misiunii ONU de stabilizare în Haiti, după ce a efectuat un survol asupra zonelor afectate. De asemenea, au fost distruse sau avariate şcoli, întreprinderi, drumuri şi poduri.
 
"Palmieri de cocos au fost dezrădăcinaţi, plantaţii de banane distruse — este şi o catastrofă ecologică ", a spus el. Parcele agricole au fost complet distruse în unele regiuni. Cei mai mulţi oameni din zonă trăiesc din agricultură, ceea ce înseamnă că furtuna le-a distrus mijloacele de subzistenţă, anticipându-se o criză alimentară foarte severă pentru jumătate din ţară.
 
13 morţi de holeră
 
De asemenea, pericolul de epidemii este foarte mare şi trebuie furnizată apă potabilă curată cât mai repede posibil, avertizează specialiştii. Până acum au trimis ajutoare Statele Unite, Cuba, Columbia şi Venezuela.
 
Cel puţin 13 oameni au murit de holeră în sud-vestul Haiti după uraganul Matthew, au anunţat sâmbătă oficiali guvernamentali, exprimându-şi îngrijorarea că va izbucni o epidemie, relatează Reuters.
 
Şase oameni au murit de holeră în oraşul Randel, din sudul ţării. Alţi şapte au murit în oraşul Anse-d´Ainault, din vest.
 
Cel puţin 62 de persoane s-au îmbolnăvit de holeră în urma uraganului, a spus directorul programului de combatere a holerei din cadrul Ministerului haitian al Sănătăţii.
 
Pene de curent masive în sud-estul SUA 
 
Peste 1,8 milioane de locuinţe şi sedii de firme au rămas sâmbătă seara fără curent electric în sud-estul SUA, în timp ce uraganul Matthew s-a mutat din Florida şi Georgia către coastele statelor americane Carolina de Sud şi Carolina de Nord, transmite Reuters, din surse ale companiilor din domeniul energiei.
 
Matthew, primul uragan puternic care loveşte Statele Unite în ultimii 10 ani, a provocat mai întâi moartea a aproape 900 de oameni în Haiti şi a măturat zona Caraibelor. Deasupra uscatului, el şi-a mai pierdut din intensitate, aşa cum se întâmplă de regulă cu furtunile tropicale, dar meteorologii avertizează că persistă pericolul de inundaţii, din cauza ploilor abundente.
 
Dintre furnizorii de utilităţi, cel mai afectat a fost NextEra Energy, a cărui firmă de distribuţie a energiei electrice FPL din Florida a raportat 983.000 de clienţi afectaţi de uragan, dar ulterior a restabilit alimentarea pentru 638.000 dintre aceştia. Reuters a centralizat şi rapoartele altor firme, care arată că au rămas fără curent 525.000 de clienţi ai firmei Duke din Carolina de Sud şi de Nord, 258.000 ai Scana din Carolina de Sud, 225.000 ai Southern din Georgia etc.

FOTO Guliver/Gettyimages

Imagini din aceeasi galerie
  • FOTO Guliver/Gettyimages
  • FOTO Guliver/Gettyimages
  • FOTO Guliver/Gettyimages
  • FOTO Guliver/Gettyimages
  • FOTO Guliver/Gettyimages
  • FOTO Guliver/Gettyimages
  • FOTO Guliver/Gettyimages
  • FOTO Guliver/Gettyimages
  • FOTO Guliver/Gettyimages
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările