Trei săptămâni în derivă pe ocean, fără apă sau mâncare, 56 de morţi şi un miracol VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barca aflată în derivă, găsită de salvatorii spanioli FOTO captură video BBC
Barca aflată în derivă, găsită de salvatorii spanioli FOTO captură video BBC

Aicha, o tânără de 17 ani din Coasta de Fildeş, şi încă două persoană au fost singurele persoane care au supravieţuit dintr-un grup de 59 de migranţi, după ce au petrecut trei săptămâni fără apă şi fără mâncare într-o barcă aflată în derivă pe ocean.

 „Era un mormânt uriaş în mijlocul mării”, spune  Juan Carlos Serrano, unul dintre piloţii de elicopter din forţele aeriene spaniole care au salvat-o pe Aicha. 

Salvatorii au găsit pe barcă trei supravieţuitori şi multe cadavre. Fata a povestit că, la început, au aruncat peste bord  trupurile celor care au murit, însă după o vreme, slăbiţi, nu au mai putut să facă asta. 

Barca aflată în derivă a fost detectată de o aeronavă militară spaniolă pe 26 aprilie, iar o escadrilă de elicoptere a fost trimisă de urgenţă pentru o misiune de salvare.

Barca se afla la 500 km vest de insula El Hierro, una dintre cele şapte insule principale ale Arhipelagului Canare. Era distanţa maximă la care elicopterele de salvare puteau zbura. 

„Când ne-am apropiat şi am avut vizibilitatea bună am văzut că situaţia nu era deloc una bună”, a povestit sergentul Fernando Rodriguez. 

„Se întâmplă multe în capul tău când vezi ce e acolo, dar apoi trebuie să rămâi concentrat asupra celor care sunt în viaţă”, povesteşte caporalul Serrano. 

Cei trei supravieţuitori erau într-o stare gravă, dar Aicha a reuşit să povestească clipele de groază prin care a trecut, după ce ambarcaţiunea a rămas fără combustibil.

 „Erau oameni care nu mai puteau sta în picioare şi strigau disperaţi, vă rog, am nevoie de apă, are cineva apă să-mi dea? Ne-am folosit pantofii ca să le dăm apă din mare”, îşi aminteşte tânără.

„La început, pentru primii, am spus o rugăciune. Dar apoi nu a mai fost nicio rugăciune. Nici măcar nu ne-am mai chinuit să aruncăm cadavrele în apă”. 

Caporalul Serrano şi-a dorit ca familia lui să o cunoască pe Aicha. Şi-a dorit să vadă în ce stare este, la 10 zile după ce a salvat-o. Împreună cu soţia lui, Lidia, şi fiica lor adolescentă, i-au propus Aichei să locuiască cu ei. 

 Victimele vor fi înmormântate în cimitirul din Santa Cruz de Tenerife, cu faţa la Oceanul Atlantic. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite