Topul Foreign Policy: Cei mai puternici oameni ai lumii. Vladimir Putin ocupă locul al doilea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin, al doilea cel mai influent om din lume FOTO AFP
Vladimir Putin, al doilea cel mai influent om din lume FOTO AFP

„Într-o lume  „G-Zero”, nimeni nu este pe locul întâi, deoarece toată lumea aşteaptă pe cineva care să-şi asume cele mai dure şi mai periculoase provocări ale lumii”. Potrivit revistei „Foreign Policy”, liderii menţionaţi pe această listă sunt preocupaţi mai mult de problemele locale şi de cele regionale şi n-au interesul şi pârghiile necesare de a ataca problemele transnaţionale de pe o listă crescândă.

Pe locul al doilea în clasamentul revistei figurează Vladimir Putin. În sistemul personalizat din Rusia, este în continuare persoana care contează, se arată în topul realizat de „Foreign Policy, în care locul întâi nu este ocupat de nimeni. El nu mai este la fel de popular cum era odată şi ţara sa nu mai are dimensiunea sau influenţa din epoca sovietică, dar nimeni altcineva de pe planetă nu şi-a consolidat mai mult puterea pe plan intern şi regional ca Putin.

Preşedintele Rezervelor Federale din SUA, Ben Bernanke, se află pe locul al treilea. Lumea are nevoie ca economia Statelor Unite să îşi revină şi Bernanke are influenţa directă, mai mult decât oricine altcineva, să facă acest lucru să se întâmple.

Cancelarul german, Angela Merkel, ocupă locul patru, în topul realizat de revista „Foreign Policy”. În acest moment, angajamentele ei ţin Europa unită. Capacitatea Angelei Merkel de a gestiona fondurile de urgenţă ale Europei şi propunerea unor măsuri de austeritate pentru redresarea economică a ţărilor din Uniunea Europeană fac ca Merkel să îşi păstreze popularitatea obţinută şi să fie o persoană remarcabilă din punct de vedere politic.

Pe locul cinci se situează preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama. Deşi Administraţia Obama urmăreşte evoluţia zonei euro de pe margine şi îşi păstrează angajamentele faţă de Orientul Mijlociu la nivel minim, continuă să aprofundeze relaţiile comerciale şi de securitate cu Asia de Est, iar deciziile lui Obama vor fi cruciale.

Urmează Mario Draghi, şeful Băncii Centrale Europene (BCE).

Pe locul şapte se poziţionează secretarul general al partidului Comunist Chinez, Xi Jinping. Progresul Chinei în lume este variabil, iar în următorul deceniu reformele politice şi economice vor fi necesare pentru a menţine China pe drumul cel bun, iar Xi va fi nevoit să ia unele decizii importante, dar dificile.

Lideruk spiritual Iranian, Ayatollah Khamenei,  este poziţionat pe locul opt.

Şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, ocupă locul nouă. Contribuţia ei va fi crucială în mai multe regiuni. E important ca munca FMi să menţină Europa pe linia de plutire.

 Regele saudit Abdullah Bin Abd al-Aziz, ocupă locul zece.

La începutul lunii decembrie, revista „Forbes” a publicat clasamentul celor mai puternici oameni din lume, „cei 71 care contează cel mai mult”, iar  preşedintele american Barack Obama figura în fruntea celor mai influente personalităţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite