Topirea gheţarilor, bucuria afaceriştilor: petrol, gaze, diamante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă asistă neputincioşi la topirea gheţarilor din Oceanul Arctic, în timp ce Rusia şi Statele Unite fac bani.

Volumul total al gheţarilor din Oceanul Arctic a ajuns în toamna lui 2010 la cel mai mic nivel din istoria măsurătorilor prin satelit, iar la 31 iulie 2011, Oceanul Arctic mai avea doar 38% din gheaţa pe care o avea în 1979. Măsurătorile actuale ale experţilor arată că volumul gheţarilor ii scade şi mai rapid decât anul trecut.

Vestea proastă pentru oamenii de ştiinţă şi pentru activiştii în domeniul protecţiei mediului dă startul unei curse pentru obţinerea resurselor neexploatate de sub gheaţă.

Altădată imposibil de explorat, Oceanul Arctic devine accesibil pe fondul încălzirii globale şi al topirii calotei glaciare, care descoperă acum noi rute navigabile, resurse de petrol şi alte rezerve minerale. Acest raport va intensifica probabil şi mai mult cursa dintre ţările arctice, Rusia, SUA, Danemarca, Norvegia şi Canada, care vor să obţină controlul regiunii, scrie "Financial Times"

Bogăţiile arctice

Experţii susţin că sub gheţarii din Oceanul Arctic se află importante rezerve de petrol, gaze, diamante, aur, plumb, zinc sau nichel.

image

Cercetătorul francez Yves Mathieu afirmă că, după explorarea a numai 10% din regiunea arcticii, au fost descoperite 20 de miliarde de barili de petrol şi 8.000 de miliarde de metri cubi de gaz.

Mathieu mai spune că în zonă s-ar mai afla 200 de miliarde de barili de petrol şi 80.000 de miliarde de metri cubi de gaz.

"Platformele continentale arctice ar putea reprezenta cea mai mare suprafaţă geografică neexplorată de pe Pământ în ce priveşte petrolul", a spus şeful de proiect, Donald Gautier, de la US Geolgical Survey, citat de Bloomberg.

Oamenii de ştiinţă americani spun că la Polul Nord se află peste o cincime din rezervele nedescoperite de petrol şi gaze naturale ale lumii.

La 31 august 2011, Exxon Mobil (cea mai mare companie petrolieră americană) şi Rosneft (companie rusă) au semnat un acord potrivit căruia vor extrage împreună petrol din Arctica.

Pericol pentru mediu

Topirea gheţii din Oceanul Arctic pune în pericol 800 de milioane de oameni, a spus anul trecut preşedintele Societăţii geografice ruse şi ministrul pentru Situaţii de Urgenţă, Serghei Şoigu. El a avertizat că topirea gheţii ar putea provoca tasarea fundaţiei clădirilor care se află dincolo de Cercul Polar, iar acest lucru va provoca şi fisuri iremediabile.

image

"În cazul în care creşterea temperaturii continuă, peste 800 de milioane de persoane riscă să se afle într-o situaţie de risc major", a declarat Serghei Şoigu.

17 specii arctice pe cale de dispariţie

Centrul pentru Diversitate Biologică din Statele Unite avertizează că 17 animale polare sunt în pericol din cauza topirii gheţii. "Mai multe specii arctice au înregistrat deja un grav declin al populaţiilor după ce şi-au pierdut habitatele şi sursele de hrană. Altele sunt afectate de vremea extremă sau de prădătorii care se deplasează spre nord", a adăugat Shaye Wolf.

image

- Vulpea polară
- Ursul polar
- Morsa de Pacific
- Patru specii de focă - inelată, cu barbă, groenlandeză, cu dungi
- Patru specii de balenă - cenuşie, beluga, groenlandeză şi narvalul
- Îngeri-de-mare
- Trei specii de păsări de mare
- Caribou/renul
- Boul moscat

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite