Tony Blair şi Bill Gates, „jurnalişti“ la „ziarul bogaţilor“

Tony Blair şi Bill Gates, „jurnalişti“ la „ziarul bogaţilor“

Bill Gates se numără printre cei mai puternici oameni ai lumii care vor scrie pentru World Post FOTO AFP

Mogulul media Arianna Huffington şi miliardarul Nicolas Berggruen au anunţat lansarea World Post, o platformă web de ştiri dedicată celor mai puternici oameni ai lumii, după cum informează site-ul theguardian.com.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Se pare că 1% din populaţia planetei vor avea propria lor publicaţie“, notează theguardian.com. Aşa cum era de aşteptat World Post va fi lansat, în această lună, cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia. Mulţi dintre cei care îşi vor publica materialele pe noua platformă, inclusiv Tony Blair, fostul prim-ministru al Regatului Unit, Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, şi Eric Schmidt, preşedintele Google, sunt prezenţe obişnuite la întâlnirea anuală din Elveţia. 
 
Semnătura miliardarilor lângă cea a şomerilor

Cu toate acestea, Nicolas Berggruen, cunoscut drept „milionarul fără casă“, deoarece nu deţine o proprietate personală, preferând să doarmă la diverse hoteluri, a spus că platforma nu este dedicată în exclusivitate elitei lumii: „Trebuie să începem de undeva. Într-adevăr sunt oameni foarte cunoscuţi, dar pe de altă parte veţi vedea o mulţime de voci noi şi tinere şi din zone care nu sunt atât de evidente“.
 
„Puteţi vedea articolele şefilor de stat şi a oamenilor de afaceri importanţi lângă cele scrise de un şomer din Spania sau ale unui student din Brazilia. Marea inimă a HuffingtonPost nu are niciun fel de ierarhie“, a declarat la rândul ei Arianna Huffington, citată de theguardian.com.
 
„Nu urmărim profitul“ vs. „fără profit nu avem sustenabilitate“

Noua platformă va fi o prezenţă individuală, dar va înlocui secţiunea „În lume“ a site-ului Huffington Post. Acesta din urmă se va ocupa de partea de publicitate şi va organiza conferinţele şi secţiunile de sponsorizare. Niciuna dintre părţile implicate în proiect nu a vrut să dezvăluie care este suma la care se ridică finanţarea proiectului, în schimb Berggruen a mărturisit că World Post nu urmăreşte profitul. 
„Cred că este mai sănătos aşa. Dacă voiam să facem o investiţie în zonele bune pentru o investiţie, atunci cel mai probabil nu am fi făcut alegerea aceasta. Chiar dacă nu vom scoate bani din acest proiect, noi vom continua să-l susţinem. Noi nu facem această platformă doar pentru bani“, a explicat miliardarul.
 
Pe de altă parte, Huffington este de părere că World Post „trebuie să fie profitabil pentru a fi sustenabil“. „Colaborarea este cheia, mai ales în ceea ce priveşte economia. Din moment ce atragi cititorul ce altceva ţi-ai mai putea dori, în felul ăsta îi îmbogăţeşti experienţa. Şi în realitate pe asta se bazează World Post“, a mai spus Huffington.
 
Echipa editorială a publicaţiei este strâns legată de comapnii media importante din toate colţurile lumii. Astfel, lui Berggruen şi Huffington li se alătură Juan Luis Cebrian, editor fondator „El Pais“, Dileep Padgaonkar, editor consultant la „Times of India“, Yoichi Funabashi, fost redactor-şef al „Asahi Shimbun“, şi Pierre Omidyar, fondator şi preşedinte Ebay şi susţinător onei noi organizaţii de rapoarte de investigaţie, First Look Media, înfiinţată de un fost jurnalist de la „The Guardian“, Glenn Greenwald.
 
„Avem o oportunitate incredibilă de a folosi ceea ce avem deja pentru a vorbi cu publicul deja existent şi de a-l face să crească prin acceptarea faptului că suntem o entitate internaţională“, a declarat Peter Goodman, director executiv şi editor la nivel mondial al „Huffington Post“.
 
Cultura, mai importantă decât politica

Lansarea vine pe fondul unui val de bani ce va merge către asociaţii mass-media. Berggruen a spus că este clar faptul că organizaţiile tradiţionale de ştiri încă se zbat pentru a se menţine pe piaţă şi că multe dintre ele vor eşua. „Cred că sunt câteva voci media care au greutate şi vor supravieţui, dar sunt din ce în ce mai puţine“, a punctat Berggruen.

Berggruen, un pasionat colecţionar de artă, a mai spus că World Post va aborda şi alte subiecte în afară de cele politice, subiecte de interes mondial, precum mediu, sănătate şi cultură: „Cultura este mult mai mare decât politica. Va fi despre ştiinţă, artă, în general despre orice lucru care stârneşte imaginaţia“.
 
Nathan Fardels, un alt membru al consiliului şi editor la „New Perspectives Quarterly“, a spus că industria de ştiri a recâştigat o perspectivă internaţională care nu a mai fost văzută de la sfârşitul Războiului Rece. „În momentul de faţă există cu siguranţă un public pregătit pentru o perspectivă internaţională. Poate că nu sunt suficient de mulţi oameni în Los Angeles care vor accepta această idee, dar la nivel global, sunt convins că sunt“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările